Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány miatt világszerte számos gyógyszergyártó fejleszt a fertőzés megelőzésére vagy gyógyítására alkalmas készítményeket. A Mitochon Technologies a következő hónapokban önkéntes résztvevők bevonásával vizsgálja az általa fejlesztett BGP–15 hatóanyagot, amely a kiemelten veszélyeztetett betegeknél is segíthet megelőzni a Covid–19-fertőzés súlyos szövődményeit, a kórházi kezelést, valamint enyhítheti a poszt-Covid-tüneteket.

„Az eddigi klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a BGP–15 elnevezésű aktív klinikai vizsgálati készítmény biztonságos, és jól tolerált a terápiás dózisban. Most induló vizsgálatunk célja, hogy önkéntes jelentkezők bevonásával olyan adatokat gyűjtsünk, amelyek alátámasztják, hogy a BGP–15 segít megelőzni a Covid–19 súlyosbodását és az esetlegesen szükségessé váló kórházi kezelést. Ezáltal csökkenteni tudnánk az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomást, a halálozást és talán a poszt-Covid tünetek kialakulásának gyakoriságát is.” – mondta el Bicskei László, a Mitochon Technologies ügyvezetője, a BGP–15 klinikai programjának irányítója.

Az ügyvezető szerint a BGP–15 kedvező mellékhatásprofilt mutatott a máig több mint 200 emberen elvégzett 5 klinikai vizsgálat során. A kezeléshez kapcsolódó nem várt események, mellékhatások hasonlók voltak a BGP–15-tel, illetve a placebóval (hatóanyag nélküli szer) kezelt csoportokban. A vizsgálatról további információkat itt olvashat.

A készítmény hatásait több mint 50 nívós, tudományos publikáció ismerteti, amelyek megtekinthetők a cég weboldalán.

Nemcsak a Covid–19 ellen lehet hatásos

A BGP–15-öt eredetileg a 2-es típusú diabéteszre fejlesztette egy amerikai gyógyszervállalat, de az utóbbi években a molekulának több olyan tulajdonságát fedezték fel, amelyek a Covid–19-fertőzés lefolyását is befolyásolhatják. Például csökkenti az oxidatív stresszt, javítja a mitokondriális funkciót, lassítja a tüdőfibrózis kialakulását, gépi lélegeztetés esetén védi a rekeszizmot, illetve megakadályozhatja a citokinvihar kialakulását, és így elkerülhetők a súlyos szervi károsodások.

A BGP–15 a sejtek energiatermelő rendszerét, a mitokondriumot védi kóros körülmények között, valamint fokozza a sejtek stressz elleni természetes védekezőrendszerének működését, ezzel csökkentheti a súlyos betegség kockázatát. A gyulladással okozott, kórházi kezelést igénylő súlyos szövődmények kialakulásának megelőzésével pedig elősegíti a gyorsabb gyógyulást is.

A súlyos szövődmények nagyobb gyakorisággal fordulnak elő olyan krónikus betegségben szenvedőknél, amelyeknek az a jellemzőjük, hogy megváltozott anyagcserével, valamint a gyulladási folyamatok emelkedett szintjével járnak együtt. Az alapbetegségek következtében a már eleve megváltozott anyagcsere és a gyulladási folyamatok emelkedett szintje gátolja a kezdeti védekezés sikerét, ennek következtében a gyulladás kiterjed, és önpusztító módon károsítja, veszélyezteti a szervezetet.

A magyar tulajdonú, Magyarországon bejegyzett Mitochon Technologiest 2018-ban azzal a céllal alapították, hogy innovatív terápiákat fejlesszen a mitokondriumot érintő betegségekre.

Az Egyesült Államokban kifejlesztett BGP–15 készítménnyel számos klinikai vizsgálatot végeztek el egészséges önkénteseken és betegeken. Felismerve a molekulában rejlő potenciált, a Mitochon Technologies 2019-ben úgy döntött, hogy egy intézményi befektetővel együtt licenszjogokat vásárol a molekulához, és folytatják az ígéretes klinikai fejlesztést. A Covid–19 programba később bekapcsolódott a szintén hazai Apolló Pharma, a program vezetője a Mitochon Technologies.