A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet, amely lehetővé teszi, hogy koronavírus antigén gyorsteszteket ezentúl a gyógyszertárakon kívül boltokban is lehet majd árulni - vette észre a 24.hu.

A kormány az árverseny élénkítése érdekében engedélyezte az antigén gyorstesztek árusítását a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra engedéllyel rendelkező vállalkozásoknál, például a kiskereskedelmi láncoknál, a drogériáknál és a benzinkutaknál - írja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdai közleményében.

A veszélyhelyzet fennállásáig lehet árusítani ezeket.

A GVH még januárban javasolta, hogy a kormány engedje ezt meg, hogy a verseny révén olcsóbb árak alakulhassanak ki a piacon, mivel a patikáknak most nincs külső kihívójuk. Már felmerült árplafon bevezetése is a piacon.

Sok országban a gyorstesztek már régebb óta elérhetők a nagyobb boltokban, drogériákban. Európában több helyen - így az Egyesült Királyságban vagy Ausztriában - ingyenesek ezek a lakosság számára.

Kevesebb közvetítő jobb lenne

A versenyhatóság ismételten azt javasolja az antigén gyorsteszteket forgalmazó cégeknek, hogy vizsgálják felül az értékláncukat, ugyanis szintén kedvező hatással lehetne a végső fogyasztói árra, ha a láncolat közbenső, továbbértékesítést végző szereplőinek a száma csökkenne - hívja fel ismét a figyelmet a GVH.