Idén november első felében a korábbi évek átlagánál csaknem másfélszer annyi ember hunyt el Magyarországon. A halálesetek számának megugrása miatt önmagában nagyobb a nyomás a temetkezési vállalatokon és a hamvasztóüzemeken is.

Az ország 17 hamvasztóüzeme még bírja a terhelést, bár a járvány kezdete óta vidéken is egyre több család választja az urnás temetést - mondta Tóth Zoltán, a Magyarországi Krematóriumok Országos Szövetségének elnöke a napilapnak.

Az üzemek jelenleg 60-70 százalékos átlagosa kihasználtsággal működnek, de ez az arány Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Vas megyében az országos átlagnál nagyobb.

A hamvasztást már a járvány előtt is évről évre többen választották - főleg mert körülbelül feleannyiba kerül mint a 370-400 ezer forintos koporsós temetés -, a folyamat azonban felgyorsult pandémia kezdete óta. Olyannyira, hogy a legtöbb krematórium most már csak előre egyeztetett időpontban fogadja a holttesteket, hogy azonnal megkezdhessék a hamvasztást.

A nagyobb településeken megnőtt a búcsúztatásokra a várakozás ideje is. Sok helyen akár két hét is eltelhet a szertartásig, mert a télen a világos órák száma csökken, így napi 6-7 temetésnél többet nem tudnak vállalni, pedig a búcsúbeszédeket többnyire lerövidítik és van, ahol csak a sírnál, szabad téren tartanak szertartást, a ravatalozóban nem gyűlnek össze a családtagok.

Lassítja a procedúrákat, hogy a temetkezési szolgáltatók dolgozóit sem kíméli a vírus. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) beszámolója szerint az ország több pontján megjelent a fertőzés az adminisztratív és a fizikai dolgozók körében is.

A főváros augusztusban ugyan elnapolta az áremelésről szóló rendelet bevezetését, de a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. honlapja szerint 2021 januárjától egyes kellékek és szolgáltatások díja mégis nő. A vidéki nagyvárosok közül Miskolcon talált a Népszava olyan rendeletmódosítást, ami szeptembertől 25 százalékos díjemelést tett lehetővé a megyeszékhely temetkezési vállalata számára, az indoklás szerint viszont 2012 óta nem emeltek árat.