A házi kedvencek gazdáinak közel háromnegyede az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb előnyének azt tartja, hogy maga oszthatja be a napirendjét, és majd minden második közülük pozitívumként értékeli, hogy így több idő jut négylábú barátjára, akiről így könnyebben tud gondoskodni. A háziállatok segítenek a kikapcsolódásban, közelségük pedig jó hatással van a közérzetre - állítja sok társállattartó a Nestlé Purina friss felmérése szerint.

A kutatás arra is választ keresett, hogy miként élik meg a bezártságot a kutyák és a cicák. A kitöltők 59 százaléka szerint kedvenceik kifejezetten örülnek az együtt töltött időnek, a gazdik 42 százaléka pedig továbbra is odafigyel arra, hogy rendszeresen sétáltassa kutyáját. A járvány ideje alatt a válaszadók többsége úgy kezeli háziállatát, mint egy plusz családtagot, aki folyamatos törődést igényel. De jelentős azok száma is, akik már-már pszichológusként tekintenek házikedvencükre, akivel mindent meg lehet "beszélni" - ami azért is érdekes, mert már több korábbi kutatás is igazolta, hogy a kutyák és macskák jelenléte hosszú távon csökkenti a vérnyomást, a stresszt és a depresszió tüneteit, ezzel együtt pedig növeli a munkahelyi teljesítményt és kreativitást is.

Amire figyelni kell

A rendkívüli időszakban a gazdáknak is kiemelt figyelmet fordítani házi kedvencük ápolásukra, ellátásárra, egészségükre - hívja fel a figyelmet Márton Kinga, a Purina szakértő állatorvosa. Tegyük meg az előzetes óvintézkedéseket a kedvencek ellátásához, felügyeletéhez arra az esetre is, ha lebetegednénk: gondoskodjunk helyettesítőkről és minimum két hétre elegendő eledelről. Hagyjunk kedvencünknek időt és teret arra, hogy alkalmazkodni tudjon a megváltozott körülményekhez, napirendhez, hogy ő is egészséges maradhasson mentálisan. Sétáltatás közben is tartsuk be a higiéniai ajánlásokat, és segítsünk a környezetünkben lévő rászorulóknak, legyen szó akár az állateledel beszerzéséről, akár a házikedvenc sétáltatásáról - foglalja össze a szakértő.

A gyártó a járvány ideje alatt is folyamatosan biztosítja az állateledel gyártását és értékesítését, hogy a krízishelyzet ide alatt se legyen fennakadás a háziállatok ellátásában. Kiemelt együttműködő partnere a HEROSZ budapesti állatotthon, amelynek 2019-ben összesen 29,8 tonna tápot adományozott. A koronavírus-járvány miatti nehéz helyzetben most negyedmillió adag állateledelt ajánlott fel a magyarországi menhelyeknek, melyet a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség segítségével fog eljuttatni az állatotthonokba. Ez a vállalás a Purina nemzetközi támogatásának keretén belül történik, amely során az európai régió 15 országa támogatja a rászoruló állatotthonokat: a krízis kezdete óta már 2 millió adag állateledel eljuttattatására tett vállalást különböző menhelyek számára.