A kormány 2020. március 11-én kiadott rendelete nem fogalmaz egyértelműen, hogy a beltéri rendezvényekre vonatkozó 100 fős korlátozást mozinként vagy termenként kellene az üzemeltetőknek betartaniuk, így amíg nem egyértelmű a helyzet a Budapest Film Zrt. által üzemeltetett mozik (Corvin, Puskin, Toldi, Művész, Tabán, Kino Cafe) nem tartanak előadásokat, így ma, csütörtökön is zárva vannak - mondta lapunknak Liszka Tamás vezérigazgató.

A társaság a fenntartó fővárosi önkormányzat jogértelmezésére vár, ezt követően tudják majd meghozni - a létszámkorlátozást figyelembe véve - a nyitvatartása vonatkozó döntést. A cég számára a nézők egészsége a legfontosabb - tette hozzá Liszka Tamás.

Frissítés! A fővárosi önkormányzat felfüggeszti az előadásokat. - A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések részeként felfüggesztik minden budapesti fenntartású színházban és moziban az előadásokat, valamint a múzeumok és a Szabó Ervin Könyvtár működését is - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök délután. A Budapest Film csütörtök délutáni közleménye szerint a mozik március 12-től legkorábban március 26-ig vetítéseket, rendezvényeket nem tartanak.

A csütörtöktől hatályba lépett kormányrendelet szerint

zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.

A Budapest Film a fővárosi mozijaiban már február elején érintésmentes kézfertőtlenítő állomásokat helyezett ki a mozik központi vendégterében, és beltéri plakátokon ismerteti a biztonságos mozizást elősegítő higiénés útmutatást, a napokban pedig információs videószpot is készül a témában.

A Cirko bezár péntektől

Bár a mozi befogadóképessége alapján egyelőre nem kellene bezárnunk, a járvány terjedésének lassítása, megállítása érdekében úgy gondoljuk, mégis az a felelős döntés, ha a meghirdetett vetítéseinket nem tartjuk meg a következő időszakban - írta közleményében a belvárosi Cirko-Gejzír mozi. Ezért a március 13-ára és az az utáni napokra tervezett előadások bizonytalan ideig elmaradnak. Az általuk forgalmazott filmek egy részét azonban honlapjukon ez idő alatt is meg lehet nézni.

A Cinema City termenként értelmezi a korlátozást, és nyitva tart

"A Cinema Citynek a közönség és munkatársai egészsége és biztonsága elsődleges, a mozihálózat minden esetben követi és betartja az érvényes jogi szabályozást. A magyar egészségügyi hatóságok és a kormányzat által előírtakkal összhangban a mozi létszámkorlátozás mellett továbbra is nyitva tart" - írta ki Facebook-oldalán a Cinema City mozikat üzemelétetű I.T. Magyar Cinema Kft.

A cég úgy értelmezi a jogszabályt, hogy egy adott előadásra maximum 99 látogató vehet vagy foglalhat jegyet. A mozihálózat weboldalán egy előadásra bármelyik helyre szabadon foglalható vagy vásárolható mozijegy létszámkorlátozással.

A Cinema City már bevezetett a vírus terjedését visszaszorító intézkedéseket - közölte korábban lapunkkal a moziüzemeltető. Ezek között szerepel mindegyik fővárosi és vidéki mozi termeinek, közösségi tereinek, a nézők és munkatársak által használt helyszínek rendszeres fertőtlenítése. Minden dolgozót tájékoztattak az alapos kézmosás szabályairól, és folyamatosan tisztítják a gyakran használt felületeket. Az üzemeltető kéri továbbá a moziba járóktól is, hogy figyeljenek oda a személyes higiénia, a kézmosásra, amihez minden eszköz a mozik mosdójában rendelkezésre áll.