Többfunkciós, akár városrésznyi épületegyüttes kilalakítására alkalmas mobil épület fejlesztésére nyert csaknem 662 millió forint uniós támogatást a dunaújvárosi Clasman Kft.

Az MTI beszámolója szerint a sorozatgyártásra alkalmas technológiát 412 millió forint vissza nem térítendő és 250 millió forint visszatérítendő támogatásból fejlesztik. A projekt során konténerméretű modulokból összeállítható, gyorsan és rugalmasan alakítható, sorozatgyártásra alkalmas épület gyártástechnológiáját és prototípusát hozzák létre. A fejlesztést a cég szerint a piaci igények indokolják.

A jelenleg kapható mobil épületek szállítási és raktározási költségei magasak, alapterületük nem változtatható, a szállítható egységméretnél nagyobb tereket csak helyszíni szereléssel lehet kialakítani. Az új mobil épület elsősorban rendvédelmi, katasztrófavédelmi, katonai és egészségügyi célokra alkalmas, de akár hosszú távú lakhatást is biztosíthat.

A 2017-es évet több mint 700 millió forintos bevétellel záró cég arra számít, hogy a mobil házak értékesítéséből megközelítőleg nettó 3 milliárd forint többletbevételük származhat az első 5 évben, túlnyomórészt külföldi értékesítésből.