Magyarország a vállalkozók országa: több mint 565 ezer társas vállalkozás jut az alig 10 milliós lakosságra, és 880 ezer cégtulajdonos van az országban. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy tényleges gazdasági tevékenységet ebből hozzávetőlegesen 100 ezer cég végez. Egy kisebb, de stabilabb cégstruktúra elősegítené a gazdasági helyzet stabilizálódását, különösen, ha az "álvállalkozókból" és a tartozásokat maguk mögött hagyó cégekből lenne kevesebb - véli a Bisnode csoporthoz tartozó Dun & Bradstreet nemzetközi cégminősítő, amelynek friss elemzéséből kitűnik, hogy a cégek száma még mindig nő hazánkban, de a cégszám bővülés már kisebb mértékű, mint korábban.

2008 elején még közel 490 ezer működő társas vállalkozást regisztráltak hazánkban, ma pedig már megközelíti ez a szám az 566 ezret is, ami 4 és fél év alatt 15 százalékos bővülést jelent. A bővülés nem egyenletes, míg 2008-ról 2009-re 5,5 százalékkal nőtt a cégek száma, addig 2010-ről 2011-re csak 4,6 százalékkal. Ennek oka, hogy a cégalapítások számának enyhe csökkenése mellett a cégmegszűnések (felszámolások és végelszámolások) száma jelentősen megemelkedett.

Cégszámbővülés Magyarországon
IdőszakBővülés (százalék)
2008-20095,543
2009-20105,040
2010-20114,608
Forrás: D&B

Alábbhagyott az év eleji cégalapítási láz

Amennyiben az újonnan alapított társas vállalkozások számát vizsgáljuk már nem egyértelmű a tendencia, mert a törvényi szabályozások erősen befolyásolják a cégalapítások mértékét. 2012 elején például volt egy nagy cégalapítási láz, mivel az illeték drágult, illetve szigorodtak a szabályok és meghosszabbodott a cégbejegyzési folyamat. Emiatt sokan, akik fontolgatták a cégalapítást előbbre hozták a bejegyzést. A megugrott cégalapítás után, áprilisban már jelentősen csökkent az új cégek száma. Sőt 2012 első negyedévében először, a cégbezárások száma már meghaladta az új cégek számát.

Valószínűleg a tendencia nem marad így, mivel az elmúlt néhány hónapban az év eleji változások miatt szélsőségesen csökkent a cégalapítási kedv - véli a D&B. Az azonban egyértelműen látszik, hogy stagnáló céglétrehozási szám mellett, a cégmegszűnések száma rohamosan nő, ami az összes működő cég számának csökkenéséhez is vezethet hosszú távon.

Adóoptimalizálási célú cégalapítások jöhetnek, osztódhatnak a vállalkozások

Az éve elejihez hasonló, új cégalapítási dömpinget jósol ugyanakkor az Opten céginformációs szolgáltató, a társaság szerint a jövő évre tervezett adóváltozások - amelyek rendkívül kedvező helyzetbe hozzák a mikro- és kisvállalkozásokat - konzerválják a kisebb cégeket. "A gazdaság élénkítését és az adók beszedhetőségét célzó kormányzati szándék üdvözlendő, de ki kell dolgozni azokat a mechanizmusokat, amelyekkel elejét lehet venni a cégek osztódásának, illetve az adóoptimalizálási célú cégalapításoknak. Ellenkező esetben tovább aprózódik a cégstruktúra, ami nagy kockázatot jelent a hazai gazdaságra, és növeli a kitettséget a negatív külső hatásokkal szemben" - mondta a közelmúltban Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője.

Nőtt a cégbezárások száma az elmúlt évben

Az iparáganként még a legtöbb szektorban nő a cégek száma, de 2011. augusztus 1. és 2012. augusztus 1. között azonban néhány jelentős iparágban, mint például az építőiparban már csökkent a cégek száma.

"Még mindig nagyon sok vállalkozás működik hazákban és hosszú távon a gazdaság stabilizálódásához egy minőségi, stabil és közép-hosszú távon is életképes, üzleti tervvel és stratégiával rendelkező vállalkozói réteg járulna hozzá. A legjobb az lenne, ha az a réteg tűnne el, amelyik vállalkozói tevékenysége közben jelentős tartozásokat hagy maga után" - mondta Keleti József, a magyar Bisnode-csoport országigazgatója. A NAV már megtette a lépéseket annak érdekben, hogy a korábban nagy adótartozásokat felhalmozók ne jegyezhessenek be új céget, de a vállalkozói rétegnek is nagy szerepe van ennek kialakításában - tette hozzá a szakember.

Iparágak, amelyekben leginkább csökkent a cégek száma
IparágVáltozása 2011. aug. 1-2012. aug. 1. (százalék)
1Építőipar-2,4
2Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása-2,2
3Papíripar-2,1
4Bányászat, kőfejtés-2,0
5Textilipar-1,9
Forrás: D&B