Az MFB hitelállománya 2015-ben 16 százalékkal, 723 milliárd forintra emelkedett, amely elsősorban a jelentős összegű egyedi hitelfolyósításokból adódott, miközben csaknem 80 százalékra nőtt a problémamentes hitelek aránya.

A banknál korábban bevezetett új stratégia költséghatékony működést eredményezett, és az is látszik, hogy az MFB aktív gazdaságfejlesztési centrummá válik - mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára.

A bank 2013 óta nyereséges, 2015-ben eredménye megháromszorozódott egy év alatt, a cégcsoport üzleti aktivitása bővült - mondta Nagy Csaba, a bank vezérigazgatója.

Az államtitkár szerint a bank a belső átszervezések lebonyolítása mellett a kiemelt állami programokat jól működtette, és a forrásbevonási tevékenységét egyre inkább a hazai pénzpiacra helyezi át. Az MFB jelentős szerepet játszott a nemzeti közszolgáltató kiépítésében, és kormánydöntések alapján további feladat előtt áll tulajdonosi és hitelezési ágon más területeken is.

Az uniós visszatérítendő források szétosztásában a bank jelentős feladatot lát majd el az országszerte kialakítandó 442 MFB-ponton, amelyek közül hamarosan átadják az elsőt, illetve további szerep hárul az MFB-re a hazai bankrendszer erősítésében, működtetésében.

Az állami földhitel program indulása óta az MFB a Budapest Bank közvetítésével eddig 340 milliárd forint hitelígérvényt adott ki a gazdáknak, ebből várhatóan 130 milliárd forint hiteligénylés lesz, a folyósítás a hónap végén indulhat.

A kormány bürokráciacsökkentési programjának, az olcsóbb működésnek, a költséghatékonyság megvalósulásának az állami cégeknél is érvényesülnie kell, és ebben az MFB jó példával élen jár - jelentette ki Németh Lászlóné.

A portfóliótisztításnak köszönhetően növekedett a problémamentes hitelek aránya, valamint a bankhoz tartozó pénzügyi tevékenységet végző társaságok 9 százalékkal, 1363 milliárd forintra növelték hitelállományukat - mondta a vezérigazgató.

A 2014-2020-as uniós programozási időszak feladataira az MFB felkészült, mintegy 700 milliárd forint pénzügyi eszköz - hitel, garancia, kockázati tőke, kombinált termék - kezelését végzik majd az MFB-pontokon a saját termékek értékesítése mellett. A vezérigazgató ismertette, hogy hamarosan indul 44 milliárd forint uniós kerettel a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét növelő hitelprogram nulla százalékos kamat és 15 év futamidő mellett - jelentette be Nagy.