A Gyulai Húskombinát vezérigazgatója szerint a tulajdonosi kör magára maradt, mivel az uniós szabályok nem teszik lehetővé a közvetlen állami pénzügyi beavatkozást és ezen az sem segít, hogy a hungarikumot gyártó húsipari vállalatot a kormány a kiemelten védett élelmiszeripari cégek körébe sorolta. Hozzátette, a kereskedelmi bankokkal a tárgyalások holtponton vannak. A Vidékfejlesztési Minisztérium áprilisban még azt közölte, javasolja a kormánynak a húskombinát stratégiailag kiemelt jelentőségűvé minősítését (az ilyen cégek megmentését vagy felszámolását nemzetgazdasági érdekre hivatkozva kiemelten kezelhetik, csőd- és felszámolási eljárásaiban az állami Hitelintézeti Felszámoló Kft. járhat el). A cég munkavállalói kedden demonstrációt tartottak; a Húsipari Dolgozók Szakszervezete szerint ugyanakkor félő, hogy az idei esztendőben 144 éves gyulai vállalkozás a Herz Szalámigyár sorsára juthat.

Likvid források hiánya miatt a termelés csökkentésére kényszerült a vállalat, a megrendeléseket 2-3 hét csúszással tudja teljesíteni, veszélybe kerültek a gyulai cég hazai és exportpiacai - emelte ki Ruck János. A foglalkoztatott 400 dolgozóból jelenleg mintegy nyolcvanan tartózkodnak otthon, részükre állásidőt fizet a társaság.

A társaság a 2012-es üzleti év első hat hónapjában 15 százalékkal növelte termelését a bővülő megrendeléseknek köszönhetően, 4000 tonna készterméket állított elő, szemben a 2011 első hat havi 3500 tonnával. A termékek 30 százaléka került exportpiacokra, a döntően orosz kereskedelemi áruházláncokba, valamint az EU tagországaiba. Az előállított négyezer tonna termékből 1500 tonna volt szárazkolbász, 2000 tonna kenőmájas, az egyéb felvágottból 500 tonna készült el konkrét piaci megrendelések alapján - tette hozzá a vezérigazgató.

Ruck János hangsúlyozta, hogy a még nem részletezett féléves adatok alapján a bővülő megrendelések mellett sem csökkent a termelési veszteség, amiben a húsipari alapanyagárak nem várt léptékű növekedése is szerepet játszik. Az üzem féléves vesztesége százmilliókban mérhető.

A társaságnak 1,5 milliárd forint többletforrásra lenne szüksége a piaci megrendelések folyamatos teljesítéséhez, a határidőre történő gyártáshoz hetente mintegy 200-300 millió forint többletpénz szükséges.