Az állami cég honlapján megjelent közlemény szerint a feladástól a kézbesítésig a csomagokat több helyen szortírozzák, a szállítása is több gépkocsival történik, ezért különösen fontos, hogy a fellépő mechanikai hatásokkal szemben megfelelő legyen a csomagolás. A következőket tanácsolják:

  • A doboznak elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy ha több darabot egymásra raknak vagy rakodáskor egyéb fizikai hatások érik (forgatás, csoportosítás), akkor is megőrizze a küldemény épségét, sértetlenségét. A legjobb, ha úgynevezett merev falú, háromrétegű kartondobozt használunk csomagolásra, ez különösen fontos, ha a csomag súlya meghaladja az átlagos 2 kilogrammot.
  • Ha több darabból áll a feladni kívánt termék, akkor javasolják, hogy egyenként csomagoljuk be és úgy tegyük a kartondobozba.
  • A csomag tartalmának épségét úgy lehet megőrizni, ha a feladott tárgyak a dobozban nem mozognak és nem érnek egymáshoz. Ehhez használjunk térkitöltő anyagot, így biztonságosabb. A tapasztalatok szerint leggyakrabban a helytelen belső csomagolás miatt sérül a küldemény. A térkitöltő anyag lehet légpárnás fólia, habfólia, vagy hungarocell is. Sokan még mindig újságpapírt használnak, ami sok esetben szintén megfelelő, de óvatosan, mert a nagyon törékeny tartalmat a tapasztalatok szerint az újsággalacsinok nem védik meg.
  • Ne akarjunk túlzásba esni: annyi terméket tegyünk a dobozba, amennyi belefér. Ha túl pakolja, azzal is kárt tud okozni, mert könnyebben sérülhet.
  • A lezáráshoz erős ragasztószalagot használjunk.
  • Mire kell figyelni, ha törékeny tárgyat akarunk feladni? A posta javasolja, hogy kérjünk törékeny többletszolgáltatást, ez a legbiztosabb. Emellett jelezzük egyértelműen a csomagláson, jól látható helyen, olvashatóan, hogy TÖRÉKENY.
  • A legfontosabb a címzés. A címzett adatait a legnagyobb felületre olvashatóan írjuk fel. Megtévesztő tud lenni a postai feldolgozásban, ha a dobozon egyéb feliratok, régi címzésmaradványok vannak, ezért ezeket, ha lehet, távolítsuk el.

Ha mindent megtettünk a sikerért, akkor a posta szerint nincs más dolgunk, mint csomag nyomkövetése. Ezt a posta.hu nyomkövetési oldalon a csomagazonosító megadásával lehet megtenni.

QP | Quality Placement