A most méltatott DualDur projekt diagnosztikai technológiája lehetővé teszi a Lyme-kór korai és pontos diagnózisát vérminták felhasználásával.

Az egyedülálló magyar innováció képes láthatóvá tenni a Lyme-kórt okozó baktériumot, a Borreliát. Nem kevesebb, mint negyven év tudományos munkájának gyümölcse ez, több tízezer elvégzett teszt és 

Európa legnagyobb Lyme diagnosztikai kutatása igazolja

Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa az Európai Bizottság nevében válaszolt a Lyme-kór korai és hatékonyabb diagnosztizálásának módszereiről szóló kérdésekre. Itt úgy fogalmazott, hogy a kutatási és innovációs keretprogramok számos, a Lyme-kórral kapcsolatos kutatási projektet finanszíroztak, beleértve a diagnosztika fejlesztését is. Itt emelte ki külön a magyar innovációt, amelynek diagnosztikai technológiája vérminták felhasználásával lehetővé teszi a Lyme-kór korai és pontos diagnózisát. Az ilyen jellegű diagnosztikai eljárások a kezelés időtartamának optimalizálására is alkalmasak lehetnek.

Mi is pontosan a Lyme-kór?

A Lyme borreliosis, azaz a Lyme-kór világszerte a leggyakoribb állatról emberre terjedő fertőzés, és egyben a leggyakoribb kullancs által terjesztett bakteriális megbetegedés. Éves előfordulási arányszáma a közép-európai országokban a legmagasabb.

Okozója, a Borrelia burgdorferi bizonyítottan képes arra, hogy az immunrendszert befolyásolja, ezáltal az ellene fellépő immunreakciót – a szervezet védekezését – csökkentse, gátolja, vagy módosítsa.

Jelenleg ez az egyetlen olyan diagnosztikai eljárás a Lyme-kór kimutatására, amelyet nyilvános, előre megtervezett kutatásokban, Európában igazoltak és magyarországi, akkreditált laboratóriumban végeznek. A magyar szabadalom az első általánosan használható laboratóriumi teszt, amely képes annyi kórokozót koncentrálni a  vérmintából, hogy azok mikroszkóppal is láthatók legyenek a betegség teljes folyamán, akár a krónikus tünetekkel rendelkező szakaszban is.