Első számú közellenségnek érzi magát a magyar Keviép Romániában. A debreceni vállalkozás évtizedek óta jelen van az ottani piacon, ráadásul 15 millió euró befektetést is végrehajtott többek közt Temesváron, mégis támadások kereszttüzében áll.

A cég elvégzett munkáit nem fizetik ki, és egymást érik az ottani Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vizsgálatai a cég ellen. Képtelen vádakat fogalmaznak és azokat bizonyítékkal nem tudják alátámasztani - mondta Miklóssy Ferenc, a Keviép résztulajdonos-ügyvezetője  a Napi.hu-nak.

Ezt megelégelte a cég és egy 2008-ban befejezett uniós beruházás ki nem fizetett számlája miatt Brüsszelhez fordult jogorvoslatért. A nagyváradi csatornarendszer 8 millió eurós munkálatait ugyanis már régen befejezték és minőségi kifogások sem merültek fel. Ez a romániai bíróságon is igazolást nyert, majd a párizsi választott bíróság is a Keviép javára döntött, a számla 40 százalékát azonban máig nem egyenlítették ki. Küzdenek a román adóhivatallal is, az ugyanis többszöri kérés ellenére tartozik egy 1996-os adó-visszatérítéssel.

Siker és szélmalomharc

A Romániában 130 embert foglalkoztató cég az ellenszél dacára nagy infrastrukturális munkákat nyert el - például Kovászna megyében és Nagykárolyon -, ám minden esetben szélmalomharcot folytatnak az ottani hatóságokat és az ügyészséggel. A sorozatos támadások miatt partnereik is tartózkodóbbak lettek. Miklóssy szerint a romániai gyakorlat ellenére időben és pontosan kifizetik az alvállalkozókat. A Keviép tulajdonosa a támadások miatt már komolyan fontolgatja, hogy elhagyják a román piacot - mint tette azt több magyar építőipari cég, így például a Vegyépszer is -, ám a jelentős befektetéseiket nem akarják leírni.

A cégvezető szerint a kft. elleni támadások oka a cég ottani ellenlábasaiban és a versenytársakénál kedvezőbb vállalási árakban keresendő. A Kovászna megyei szemétlerakó építését például hiába vállalták 10 millió lejjel, azaz 700 millió forinttal a legolcsóbban, mégis kizárták őket a közbeszerzésből. Ennek ellenére nem adták fel, és a sokmenetes küzdelem végén a Keviép építhette meg a tárolót.

Így lett a kolozsvári szemétlerakóból is. A város vezetői ugyanis miután észlelték a lerakóhely telítettségét, ideiglenes megoldásként a szemetet Nagyváradra szállították. A két város megállapodását követően mégis a Keviép került a "szégyenpadra", mert a nagyváradi lerakóhelyet  a Keviép hozta létre, így  a magyar cég üzleti érdekeit hozták összefüggésbe a kolozsváriak döntésével. A Keviép tavaly 13 milliárd forintos árbevételéből 1,5 milliárd származott a román piacról, idén ezt várhatóan - a jelenlegi helyzet ellenére is - meg tudják duplázni - mondta Miklóssy.

QP | Quality Placement