A Giro d'Italia országos kerékpárverseny miatt május 6-8. között útlezárás és forgalomkorlátozás van érvényben a verseny által érintett útszakaszokon - közölte a MÁV-Start. Erre tekintettel néhány vonat várakozásra kényszerül és hosszabb menetidővel közlekedik, a Volánbusz egyes járatai pedig nem, vagy terelt útvonalon és módosított menetrend szerint közlekednek.

A közúti lezárások miatt a MÁV-Start elfogadja a Volánbusz által kiállított, érvényes bérleteket május 8-án pedig a Nagykanizsa–Gyékényes–Kaposvár, a Nagykanizsa–Balatonszentgyörgy–Kaposvár és a Keszthely–Balatonederics viszonylatokban.

A Giro d’Italia versenyt 2022. május 6-8. között rendezik meg, melynek mindhárom szakasza az ország turisztikai látványosságának mentén halad végig, érintve Budapestet, Visegrádot, Kaposvárt és Balatonfüredet. A verseny miatt számos járatnak változik a menetrendje az érintett útszakaszokon vasárnap is. A forgalmi korlátozások Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye helyközi közlekedését, valamint Balatonfüred, Nagykanizsa helyi közlekedését is érintik.

Kerékpáros-körverseny miatt május 8-án a Dombóvár-Gyékényes, a Kaposvár-Fonyód, a Balatonszentgyörgy-Tapolca és a Tapolca-Székesfehérvár vonalszakaszokon – a versenyzők biztonsága érdekében – eltérő időpontokban lezárásokra kerül sor egyes közúti-vasúti átjáróknál. Emiatt az alábbi felsorolásban megadott vonatok a kereszteződés előtti vasútállomáson várakoznak, csak a kerékpáros mezőny áthaladása után indulhatnak tovább.

Az érintett vonatok utasainak eltérő mértékű, jellemzően 20-50 perccel - egyes járatok esetében 60-80 perccel - hosszabb menetidőkre kell számítaniuk. A szerelvényfordulók miatt esetenként az ellenkező irányba visszainduló járatok is később közlekednek. A zárási időpontok változása esetén a vasúttársaság a vonatközlekedést a tényleges lezáráshoz igazítva szervezi át. A verseny útvonalán a közúti forgalom hosszabb idejű ideiglenes korlátozása miatt pótlóbuszok indítása nem jelentene megoldást.

További részletek a közlekedési társaság honlapján.