A koronavírus elleni oltás felvétele a leghatékonyabb védekezés a járvány terjedése ellen az egyén, a család és a munkaközösség biztonsága érdekében - véli a MÁV-Volán-csoport és a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács is, ezért a védőoltás felvételére ösztönzi a csoport munkavállalóit.

A MÁV közleményében arról ír: megállapodás született arról, hogy szükség esetén a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács keretein belül egyeztetik az erre vonatkozó kormányrendelet szerint a kötelező védőoltás felvételének lehetőségét, előírását.

A vállalatcsoport 2022-ben két nap pótszabadsággal ismeri el mindazon munkatársainak felelősségteljes döntését, akik vállalták, illetve vállalják a koronavírus elleni védőoltás felvételét.

Az új rendelkezés azokat a munkavállalókat érinti, akik a COVID-19 vírus elleni védőoltások magyarországi beadásának kezdetétől legkésőbb 2021. november 30. napjáig igazoltan védőoltásban részesültek, azonban a korábbi kötelezettségvállalás alapján nem szereztek pótszabadságra jogosultságot.

Arról a Napi.hu is beszámolt, a Vasutas Szakszervezet és a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnökei még három napja úgy nyilatkoztak, hogy ha kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást, akkor leáll a MÁV és a Volán is. Ugyanis annak ellenére, hogy a dolgozóik átoltottsága az országos átlaggal egyenlő, a vonatközlekedésben "tevékenyen részt vevők" között ez az arány a legrosszabb.