A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány tárgyalást kezdett a Libri-Bookline Csoport stratégiai kisebbségi tulajdonának megvásárlásáról - írta meg elsőként a hvg.hu a Mathias Corvinus Collegium (MCC) honlapján megjelent közleményre hivatkozva.

Az alapítvány tárgyalásokat kezdett "az Axialis Holding Zrt. megvásárlásáról, amivel kapcsolatban a felek jogilag nem kötelező érvényű megállapodást írtak alá. A tárgyalások sikeres zárása a jelenleg folyó átvilágítás eredményességének és a hatósági engedélyek függvénye. A társaság megvásárlása esetén a vevő közvetve a Libri-Bookline Zrt. (illetve a Libri-Bookline Csoport) stratégiai kisebbségi tulajdonosa lenne, és a többségi tulajdonossal közösen irányítja majd a cégcsoport működését" - olvasható a közleményben.

Ismert üzletember

A cégadatok szerint a könyves cégcsoport kisebbségi (25,3 százalékos) tulajdonosa az Axialis Holding Zrt., amelynek Spéder Zoltán a tulajdonosa. Spéder Zoltán néhány évvel ezelőtt még az egyik leggazdagabb magyar üzletember volt, míg meg nem romlott a kapcsolata a politikai döntéshozókkal; tulajdonrésze volt többek közt az FHB Bankban, a Budapesti Ingatlan Nyrt.-ben (BIF) és a CEMP-médiavállalatban.

A magát tehetséggondozással foglalkozó tudásközpontnak nevező MCC azt írja, hogy 2008-tól ad ki könyveket, és a "tulajdonszerzéssel kiadói és könyvkereskedelmi tevékenységét kívánja továbbfejleszteni".

Sikeres cég

A Libri-Bookline a legeredményesebben működő magyar könyvkereskedelmi és könyvkiadói cégcsoport. A vállalat konszolidált átfogó eredménykimutatása szerint tavaly több mint 25 milliárd forint nettó értékesítési árbevétel mellett 1,7 milliárdos eredményt ért el; a tulajdonosoknak 1,3 milliárd forint osztalék kifizetését hagyták jóvá (az előző évben 1,1 milliárdot.)

A cégcsoport a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és érdekeltségei, valamint a Bookline-webáruház Zrt. összefonódásával jött létre 2013-ban. A Bookline 2013-ban vásárolta meg a Libri Csoportot, amely magába foglalja a Park Kiadót, a Helikon Kiadót, a Kolibri Gyerekkönyvkiadót, a Diafilmgyártó Kft.-t és a Libri Kiadót - írja a cégcsoportról a Libri-Bookline az éves beszámolójának kiegészítő mellékletében.

Bőkezű kormány

Májusban a kormány az állam nevében csatlakozott a Tihanyi Alapítványhoz (aminek az új neve MCC Alapítvány). A kormány előbb budai ingatlanokat és 10-10 százaléknyi Mol- és Richter-részvényvagyont (aminek értéke 280 milliárd forintra tehető) adott az alapítványnak, majd augusztusban 36 milliárd forintot pénzbeli vagyoni juttatásként.

"Az MCC törekvése, hogy a kezelésébe került részvénytulajdon változatlanul hagyása mellett, annak hozamait felhasználva, hosszú távon biztosítsa ingyenes, így minden érintett számára elérhető tehetséggondozó szellemi kultúraközvetítő programjainak fenntarthatóságát" - olvasható "az ifjúság tehetséggondozásával foglalkozó" MCC honlapján.

A kollégiumot a sajtóban fideszes háttéremberként is emlegetett Tombor András üzletember, valamint Tombor Balázs alapította 1996-ban. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a Századvég Alapítvány egykori kutatási igazgatója, valamint egyik tagja Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora, a Századvég Alapítvány volt elnöke.