Az MSZP közleményében azt írta: mára kiderült, hogy az "offshore hátterű" MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-nek - amelynek "az osztrák vezetéken jövő gáz nagy részét évekig átengedte" az állami MVM Partner Zrt. - a Videoton futballcsapatot birtokló Garancsi István, Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja az egyik tulajdonosa.

A szocialisták szerint azonban továbbra sem világos, miért juttat az állam offshore cégeket olcsó földgázhoz. Ezért kezdeményezték a gazdasági bizottsági meghallgatást, mert - hangsúlyozták - a fideszes Rogán Antal vezette testület jogosult rá, hogy hiteles információk birtokában megtegye a szükséges jogi lépéseket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden azt közölte, hogy az MVM Partner Zrt. évek óta aukción vagy pályáztatással érvényesíti a kapacitásokat, és minden esetben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által akkreditált engedélyesekkel kereskedett. Aznap a MET Csoport is visszautasította a sajtóban megjelent vádakat - de a tulajdonosi háttérre vonatkozó híreket nem cáfolták. Közleményében a MET csoport hangsúlyozta: "ezúton is szeretnénk hangot adni határozott elutasításunknak, hiszen társaságunk minden országban a hatályos jogszabályok szerint, versenypiaci alapokon végzi üzleti tevékenységét és köti szerződéseit. Visszautasítunk továbbá minden olyan vádat, amely működésünk szabálytalanságára és átláthatatlanságára utal".

A héten a Párbeszéd Magyarországért (PM) is bejelentette, hogy követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől, utasítsa a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt annak kivizsgálására, hogy hogyan születhetett meg az a szerződés, amelyik alapján offshore cégek juthattak olcsó gázhoz.