Megérkezett az autós gyermeküléseket rangsoroló teszt végeredménye (fizetős tartalom): a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) által ismertetett, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel és a német autóklubbal (ADAC) együttműködésben készített vizsgálatban 47 Magyarországon is kapható autós gyerekülés vett részt.

Az ütközéses teszten két ülés elvérzett

Megnézték többek között azt, hogy mennyire biztonságosak a gyerekülések frontális vagy oldalirányú karambolnál. Az ütközéses teszten két gyermekülés - az egyik Recaro és az egyik Concord márkájú termék - elbukott, mivel 0 és 0,5 pontot szereztek csak a maximális 5-ből. Ráadásul nem is a legolcsóbb termékekről van szó, hiszen ezek 85-120 ezer forintba kerülnek.

Fontos azonban, hogy a biztonság nem egyértelműen márkafüggő, ugyanis a fenti két márkának van olyan ülése, amely kimondottan jól szerepelt a biztonsági teszten - derül ki a TVE teszthez fűzött értékeléséből.

A gyereknek lesz-e tőle baja?

Azt is vizsgálták, hogy a gyerekülések tartalmaznak-e egészségre káros vegyi anyagokat (aromás szénhidrogéneket, ftalátot, fenolokat, formaldehidet, égésgátlókat). Utóbbiakat azért fontos vizsgálni, mert potenciális rákkeltő és a hormonrendszert károsító anyagokról van szó, amelyek a bőrrel érintkezve bejuthatnak a gyerekek szervezetébe. Ezen a téren kedvező eredmények születtek, az említett káros anyagok a tesztelt termékeknél nem jelentenek komolyabb kockázatot, igaz voltak olyan ülések, amelyekben magasabb volt a vegyianyag-tartalom.

Hol érdemes keresgélni?

A végeredmény szerint a 0-13 és 0-18 kilós gyerekeknek szánt gyerekülések között már 60 ezer forintért lehet olyat vásárolni, amelyik biztonságos, jól használható, kényelmes és káros vegyi anyagok sincsenek benne. A 9-18 kilós kategóriában például vannak lényegében azonos áron kapható termékek, ám a biztonságot nézve az egyik sokkal jobban szerepelt.

Jó hír, hogy a tesztben szereplő nagyobb méretű gyerekülések (15-36 kilogramm) között nem volt kirívóan gyenge biztonságú termék. Akár 50-70 ezer forintért is kaphatunk olyan gyerekülést, amelyik legalább közepes pontot kapott biztonságra.

Miért kell fizetni a tesz eredményeiért?

Fontos megjegyzés: a Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján elérhető részletes eredményekért (amelyekbe beletartozik a konkrét termékek eredménye) pedig azért kell fizetni, mert a teszt megrendelőjének és jogtulajdonosának, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing ) hálózat világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak. Az ICRT egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon.

A növekedéshez alakítható ülésekkel mi a helyzet?

Vannak vásárlók, akik a gyerek növekedéséhez igazítható, akár 0-36 kilós súlyig használható üléseket preferálják, tehát nem akarnak kétféle ülést vásárolni. Szakértők szerint viszont ezeknek az üléseknek a hátránya, hogy általában kevésbé biztonságosak, mivel eleve nagyobb gyerekekre van kialakítva az egész szerkezet.

A gyártók ezt úgy küszöbölik ki, hogy kiegészítő szűkítő ülést adnak a kisebb babákhoz. Ennek viszont gyakran a használhatóság látja kárát, az ilyen ülések gyakran nehezek, és nehézkesen mozgathatók. A tesztben 3 ilyen termék szerepelt, mindhárom 2-nél kisebb pontot kapott biztonságra, és az is bebizonyosodott, hogy nem könnyű a használatuk.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Tudatos Vásárlók Egyesülete közölte: "Azokat a termékeket szerepelteti a honlapján megjelenő tesztjeiben, amelyek a teszt publikálásának időpontjában új termékként elérhetők hazai boltokban illetve magyar nyelvű  webáruházakban, akkor is ha maga a tesztelés akár előző években történt. Emellett az egyesület arra ösztönzi a vásárlókat, hogy a  környezettudatosság jegyében lehetőleg válasszanak használt terméket, de azok vásárlása előtt is tájékozódjanak a tesztből. Az autós gyerekülés  teszt megjelenésekor a tesztben rossz eredménnyel szereplő Recaro Optia  gyerekülés szerepelt egy magyar nyelven elérhető webshopban, habár a gyártó tavaly visszavonta a terméket a piacról, éppen a 2016-os ADAC  teszt rossz eredménye miatt. A TVE teszt publikálásának hatására a  márka hazai forgalmazója elérte, hogy a webshop levegye az oldaláról a terméket, így az már nem kapható új termékként, ezért a TVE is törölte a tesztjéből."

Címlapkép: Rachel Murray / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP