Eddig 160 milliárd forintnyi vagyont sikerült lefoglalni a Quaestor-ügyben - közölte korábban a fővárosi főügyész. A biztosítási intézkedések folyószámlákat, értékpapírokat, cégrészesedéseket, ingatlanokat és ingóságokat érintettek, s köztük van a Győri ETO FC Kft. és az ETO Park Kft. is. Ez utóbbi, csődeljárás alatt álló társaságokat a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette.

A lefoglalt vagyonelemek elvileg tehát akár fedezhetik is a cégcsoport ügyfeleinek okozott károkat, Magyar Gábor ügyvéd - aki máris számos érintett jogi képviseletére kapott megbízást - azonban óvatosságra int. Úgy gondolja, egyelőre még arról is korai beszélni, hogy amit zár alá vettek, mennyit érhet, mert az ingatlanok értékének becsélésre többféle módszer létezik, és azt sem egyszerű meghatározni, hogy a lefoglalt értékpapírok, részvények, illetve üzletrészek mekkora tényleges értéket képviselnek. A becslést a cégcsoporton belüli kereszttulajdonlás sem könnyíti meg.

Magyar szerint a korábbinál szélesebb körben alkalmazható lefoglalás önmagában még nem jelent semmit. A pórul járt ügyfelek akkor kaphatnak majd ugyanis valamit, ha a bíróság jogerősen megállapítja a büntetőjogi felelősséget, és tisztázza azt is, hogy a zár alá vett vagyonelemek mely részei keletkezhettek bűnös úton. A bíró ekkor ugyanabban az eljárásban a kártérítésről is dönthet. Maga ezért jó megoldásnak tartja, ha a károsultak bejelentkeznek a perbe. A kártalanításra van más út is, és ez a felszámolási eljárás - mondta az ügyvéd. Amíg viszont a csődvédelem él, erre nincs lehetőség, és ebben az esetben a magánvagyon különben sem vonható be - olvasható a lapban.