Az EKR felületére feltöltött dokumentum szerint feltételes közbeszerzésről van szó, ami azt jelenti, hogy a tender lefolytatása önmagában nem jár fizetési kötelezettséggel. Az ajánlatkérő a költségvetési fedezetre mindenesetre támogatási kérelmet nyújt be. Az uniós eljárási rend szerint zajló nyílt közbeszerzés március elején el is indult, a folyamat jelenleg bírálati szakaszban tart, az ajánlattételi határidő április közepe volt.

A beszerzés egy 24 hónapos keretmegállapodás alapján menne végbe, a szerződés teljesítése 2023 első negyedévében várható. Az ajánlatkérő ugyan megvizsgálta a részajánlattétel lehetőségét, de ezt nem tartotta gazdaságilag észszerűnek.

„A speciális gépjárművek egységes gazdasági funkciót alkotnak, az esetlegesen eltérő típusok és felszereltségek a gyakorlati alkalmazás során nehézséget okozhatnak, mivel minden eszköz működtetését külön kellene ismerni” – indokolták a döntést.

Egyelőre nem tudja meghatározni az OMSZ, hogy pontosan hány darab mentőt rendelne meg, illetve ennek ütemezése is nyitott. Azt ugyanakkor kikötötte, hogy csak új állapotú, Magyarországon forgalomba helyezett gépkocsikra fogad el ajánlatot.

Az OMSZ-nek nem ez az első milliárdos értékű mentőbeszerzése, tavaly az Országos Rendőr-főkapitánysággal közösen bonyolított le egy csaknem nettó 3,2 milliárdos tendert - olvasható a portálon.