A Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Konzum Nyrt. 2017-ben szerzett 24,85 százalékos tulajdont a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben, tavaly egy másik érdekeltsége révén tovább növelte részesedését a cégben. A CIG 2018-ban kötött határozatlan idejű szerződést az NKM Plusz Zrt.-vel, az MVM csoport tagjával egészségbiztosítási csomagjai értékesítéséről - derül ki a Népszava cikkéből.

A biztosítótársaság akkor azt válaszolta a 24.hu kérdésére, hogy a kontraktus részeként a piaci gyakorlatnak megfelelő jutalékot fizetik az NKM-nek és a cég meghívásos pályázatát megnyerve jutottak ehhez lehetőséghez. A biztosító társaság akkori közlése szerint az NKM Plusz Zrt. call centeren keresztül értékesíti a CIG Pannónia baleset- és egészségbiztosításait, ami rendkívül hatékony csatorna, elvégre egy kiemelkedően nagy ügyfélkörrel rendelkező partner végzi az értékesítést, ráadásul pénzügyi kockázat nélkül.

A napilap megkeresésére a CIG Pannónia nevében Ajtony Csaba marketingigazgató most csupán annyit válaszolt: "Kérdéseit a biztosítási titokra vonatkozó szabályozások miatt nem tudjuk megválaszolni". A szerződés létét azonban nem tagadta.

A CIG termékeinek állami cégen keresztül való értékesítéséről a Magyar Nemzeti Bankot, mint felügyelő szervezetet is megkérdezték. Az MNB - mint írják - a biztosítók tevékenységét felügyeli, egyedi csoportos biztosítási szerződéseket önmagában nem értékel. A jegybank szóvivője Binder István arra kérdésre, miszerint mennyire sértheti a fogyasztók érdekeit, hogy a szolgáltató csupán egyféle biztosító termékeit kínálja nekik, azt válaszolta: a piaci gyakorlatban a csoportos biztosítási szerződések esetén a cégek jellemzően csak egy biztosítóval állnak kapcsolatban.

Az ügyfelek szabadon eldönthetik, hogy csatlakoznak a felkínált szerződéshez vagy sem. A jegybankhoz egyébként eddig nem érkezett panasz erre a konstrukcióra. Az átfogó vizsgálatok során pedig nem vizsgálják az "egyes üzleti döntéseket".