Újabb százmilliós állami megbízást nyert el a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda, ezúttal a kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokat nyújtó Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nek (NISZ, korábbi nevén Kopint-Datorg) adhat jogi tanácsokat áfa nélkül 120 millió forint keretösszegben a GSM-R mobil kommunikációs projekt lebonyolítása során. A GSM-R (Global System for Mobile-Rail) a vonatok biztonságosabb közlekedését biztosító mobil kommunikációs rendszer, amelyet Magyarországon is ki kell építeni. Az ügyvédi iroda feladata a projekt ajánlattételi dokumentációjának részét képező szerződéstervezetek elkészítése, a szerződéses tárgyalások támogatása, a szerződés véglegesítése, valamint az esetleges polgári jogi kérdésekben szakértői tevékenység ellátása − derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) megjelent tájékoztatóból. (A magyar közbeszerzési törvény szerint az ügyvédi szolgáltatás beszerzésére nem kell közbeszerzési eljárást lebonyolítaniuk a közpénzből gazdálkodó szervezeteknek, az EU-értékhatárt elérő szerződésekről azonban tájékoztatót kell közzétenniük.) A NISZ csak a Sárhegyi és Társai irodától kért ajánlatot, az iroda névadója Sárhegyi Zoltán ügyvéd, aki jelenleg az Országos Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja.

Minisztériumoknak is dolgoznak

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is igénybe veszi a Sárhegyi és Társai iroda szakértelmét. Az NFM 2011 decemberében nettó 110 millió forint keretösszegben állapodott meg négy ügyvédi iroda által alkotott konzorciummal privatizációs szerződések felülvizsgálatára. A konzorcium tagja a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda mellett a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper, a Dr. Abay és Dr. Török Ügyvédi Iroda, valamint a Dr. Kelényi Ügyvédi Iroda. A fejlesztési tárca honlapján közzétett szerződések között van egy nettó 68,9 millió forintos szerződés a Sárhegyi és Társai irodával az M6-os autópálya koncessziós szerződéseinek jogi átvilágítására, azonban ehhez kapcsolódó kifizetést nem tüntettek fel a megállapodásokat összegző táblázatban.

Az NFM egy nettó 8,1 millió forintos, 2012 márciusától decemberig hatályos szerződést is kötött a Sárhegyi és Társai irodával jogi tanácsadásra, jogszabályok vagy jogszabály-módosítások előkészítésében való közreműködésre.

Az ügyvédi iroda a Sukoró-ügyben is közreműködik: az NGM 2011. márciusban nettó 42 millió, majd áprilisban nettó 2,25 millió forintért kötött szerződést vele és a Dr. Abay & Dr. Török Ügyvédi Irodával a tárca képviseletére az állam és a beruházó KC Bidding Kft. közti jogvita rendezésében, illetve a büntetőeljárásban való képviseletére. A Sukoróra tervezett kaszinóberuházás meghiúsulása miatt a Vigitop Ltd. (a KC Bidding tulajdonosa) által a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja előtt indított jogvitában is a Sárhegyi és Társai iroda képviseli az államot a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Irodával közösen. A 2011. december 29-én aláírt szerződés − az NGM honlapja szerint − határozatlan időre szól, az értéke nettó 346,4 millió forint. A minisztérium februári, a TED-en közzétett tájékoztatója szerint összesen nettó 1,5 milliárd forint keretösszegben állapodott meg a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Irodával a magyar állam képviseletére a beruházásvédelmi jogvitában.

A Sárhegyi és Társai iroda idén februárban 500 ezer forintos megbízást kapott a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-től jogi szakvélemény készítésére a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt. által lebonyolított egyik ingatlancseréről - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Hárommilliárdos megrendelést adott a NIF

Tavaly kiugróan jó évet produkált a Sárhegyi Zoltán és felesége, Bártfai Beatrix tulajdonában lévő Z.I.B. Consulting Tanácsadó és Szolgáltató Kft., nettó árbevételét 231 millió forintra növelte az előző évi 31 millióról, az adózott eredménye pedig 101 millió forint lett a 2010-es 21 milliós veszteséget követően − derül ki az Opten cégtárának adataiból. A társaság ellen tavaly áprilisban és májusban is végrehajtást kezdeményezett a II. és III. Kerületi Bíróság. A cégből 2010 januárjában kivált Zétavár Szabadidő, Sport és Ingatlanhasznosító Kft. szintén a Sárhegyi család tulajdonában van.

Z.I.B. Consulting Kft.-adatok (millió forint)

2011
20102009
Értékesítés nettó árbevétele231,831,20
Üzemi eredmény112,8−55,1− 0,5
Adózás előtti eredmény109,1−21,7−0,5
Mérleg szerinti eredmény101,5−21,8−0,5
Adózott eredmény101,5−21,8−0,5
Befektetett eszközök26,631,123,3
Forgóeszközök329,7207,7236,4
Saját tőke335,5233,9255,3
Kötelezettségek
16,5
3,6
3,1
Forrás: Opten

A Z.I.B.-vel 2011−2012-ben hárommilliárd forint keretösszegű szerződéseket kötött a közúti és vasúti fejlesztéseket megvalósító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). A cég idén áprilisban mintegy 1,425 milliárd forint keretösszegben nyerte meg a NIF közbeszerzését, feladata "a közlekedési infrastruktúra beruházások megvalósításához szükséges terület előkészítési (régészeti, tervezési, lőszer-mentesítési, területszerzési, hatósági kapcsolattartási, lakossági kapcsolattartási és tájékoztatási) feladatok elvégzésének műszaki, gazdasági és az adott terület szakmai szabályai figyelembevételével történő koordinálása és bonyolítása autópálya, gyorsforgalmi, országos közút és vasúti nyomvonalszakaszokra vonatkozóan". A Z.I.B. ingatlanonként nettó 150 ezer forintért vállalta a munkát, az előzetesen becsült mennyiség az ország keleti és nyugati régiójában 4750-4750 darab ingatlan − derül ki a közbeszerzési hirdetményből.

A NIF áprilisi közleménye szerint a 49 millió forint törzstőkéjű Z.I.B. 1995 óta végez országszerte közmű- és közlekedési beruházásokhoz kapcsolódó terület-előkészítési tevékenységet. A társasággal tízéves keretszerződést kötöttek, az egyes nyomvonalak esetében 5-6 éves munkavégzést jelentő tevékenységre akkor kerül sor, ha a tervezett beruházások elindulnak.

A Z.I.B. tavaly márciusban egyedüli pályázóként nyert a NIF három, terület-előkészítésre kiírt tenderén is. Az érintett vasúti és közúti nyomvonalszakaszokon az egyik közbeszerzésen mintegy 5600 ingatlant érintő munkához jutott nettó 720 millió forint keretösszegben, a másikon szintén 5600 ingatlanra vonatkozóan 660 millió, míg a harmadikon 2200 ingatlant érintő munkát nyert el 250 millió forintért.

A tanácsadó cég tavaly júliusban még egy nettó 22 milliós munkát is kapott a NIF-től, szintén terület-előkészítési munkák koordinálására, 147 ingatlanra vonatkozóan − áll a Közbeszerzési Értesítőben.

Zugló is kért jogi tanácsot

A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodával havi 900 ezer forintos jogi tanácsadási szerződést kötött Zugló önkormányzata. A városrész tanácsadói szerződéseit tavaly februárban hozta nyilvánosságra a Lehet Más a Politika (LMP) helyi képviselője. A zuglói fideszes polgármester, volt elszámoltatási kormánybiztos Papcsák Ferenc önéletrajza szerint 1993−1996-ban a Sárhegyi és Társai irodánál dolgozott ügyvédjelöltként.

Sárhegyi Zoltán érdekelt a Kiskartali Dámtenyésztési Bt.-ben is, ebben egyik tulajdonostársa Töröcskei istván, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója, aki résztulajdonosa a Széchenyi Kereskedelmi Banknak, valamint több agrár- és energiacégnek.

Több éve csúszik a GSM-R projekt megvalósítása

A 85 százalékban uniós támogatással tervezett GSM-R projekt évek óta napirenden van, megvalósítását az Új Magyarország fejlesztési terv (új nevén Széchenyi terv) Közlekedési operatív programja keretében tervezték. A kivitelezésre a korábbi projektgazda MÁV Zrt. 2006-ban és 2010-ben is írt ki közbeszerzési eljárást − nettó 58,8 milliárd, majd 83 milliárd forint becsült értékben −, ám azok eredménytelenül zárultak. A tendereken a Kapsch és a Nokia Siemens Networks indult.

A több éve csúszó projekttel kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a közelmúltban arról tájékoztatta lapunkat, hogy nem úszik el a finanszírozásra tervezett uniós támogatás, a jelenlegi tervezési fázisban és várhatóan a következő, 2014-től induló programozási időszakban is rendelkezésre állnak uniós források. Az NFM szerint a GSM-R projektben jelenleg is érdemi lépések történnek, például a projekt támogatási szerződésének és közbeszerzéseinek előkészítése. A megvalósítást két fázisban tervezik, az első a jelenlegi, míg a második a 2014-től induló programozási időszakban valósulhat meg. A beruházások keretében 3064 kilométer hosszan, a nemzetközi tranzitvonalakon és a keresztező vasútvonalakon épül ki hazánkban a GSM-R rádiókommunikációs rendszer.

Az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszer (European Rail Traffic Management System) bevezetéséről az EU döntött, ez a GSM-R-ből mint szabványos vezeték nélküli átviteli módból és az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerből (European Train Control System) áll − derül ki a wikipedia szócikkéből.