A megváltozott életkörülmények, az apró terek és ezáltal az otthonokban kialakult helyhiány új megoldások kifejlesztésére készteti a terméktervezőket - olvasható az IKEA közleményében. A Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát felölelő régióról elmondható, ahány ház, annyi szokás: Míg a tőlünk északra élőket inkább az zavarja, hogyha valaki utcai cipőben mászkál az otthonukban, addig a magyarok kényesen ügyelnek a rendre, főleg arra, hogy ne hagyjunk elöl semmilyen ruhaneműt, ha más is otthon tartózkodik.

Hazaérve végre szabadon élhetjük a magunk életét, de kit zavarunk ezzel?

A magyar válaszadók alapvetően rendszeretők, a megkérdezettek 88 százaléka illetlennek találja, ha valaki nem az arra alkalmas és megfelelő helyen és eszközökkel étkezik otthon, illetve azt is, ha evés közben a földre morzsál. Ez az arány a régió többi országában jóval alacsonyabb, a csehek kétharmada, a szlovákok 68 százaléka gondolkodik hasonlóképp.

Nagyításért kattintson a képre!

Mindhárom országban illetlenségnek számít, ha utcai cipőben járkálunk a lakásban, ez szlovák szomszédaink 90 százalékát, a cseh megkérdezettek 89 százalékát, míg a magyarok 86 százalékát zavarja. Honfitársainkat az is bosszantja, ha a ruhák szanaszét hevernek a lakásban. A magyar megkérdezettek 84 százaléka vélekedik így, míg a csehek inkább azt nem szeretik, ha mások hangoskodnak, futkároznak vagy ugrálnak az otthonukban, a szlovákok ezzel szemben a háziállatokat nem tűrik meg az ágyukban. A magyar válaszadók 72 százaléka nem engedi be kutyáját, macskáját az ágyba.

A fent említetteket egyébként nemcsak magukkal szemben tartják illetlenségnek a hazai megkérdezettek, de azoktól sem tűrik meg igazán, akik együtt élnek velük. Ám igyekeznek rájuk is tekintettel lenni, hiszen a válaszadók közel egynegyede szerint tapintatlanság mások nyugalmát hangos zenével zavarni. A régió másik két országában a legnagyobb illetlenségnek az számít, ha meztelenül járkálnak a családtagjaik előtt. Ellenben a mezítláb tartózkodás, a pihentető ebéd utáni szieszta, vagy épp a pizsama nélküli alvás, sehol sem vált ki különösebb megbotránkozást.

Nagyításért kattintson a képre!