A Mahart Zrt. által létrehozott nyaralóhajó-program, a kedvtelési célú belvízi hajózás egy újabb turisztikai lehetőség, amely hajóvezetői engedély nélkül vezethető, szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást. Az összkomfortos hajók képesítés és jogosítvány nélkül vezethetők, azonban a bérlés előtt elméleti illetve gyakorlati oktatáson kell részt venni.

A kormány még 2017 végén döntött az Európa-szerte népszerű nyaralóhajózás meghonosításáról. A program célkitűzése a Tisza-tó, a Felső-Tisza és a Bodrog vízi turizmusának fellendítése.

Még 2019-ben tíz nyaralóhajó érkezett Magyarországra a francia Nadia Grouphoz tartozó Nicol's Yacht gyárából. További tíz hajó legkésőbb két héten belül megérkezik - mondta a kormánybiztos az MTI beszámolója szerint.

A vadonatúj, 20 egységből álló magyar flottát az Estivale család Quattro, Sixto és Octo típusai alkotják. A 2-4-8 személyes hajók mindegyike két ággyal kiegészíthető. A nyaralóhajó programnak jelenleg két báziskikötője van: Kisköre (Tisza-tó) és Tokaj. Mindkét kikötőben 10-10 hajó várja majd a vendégeket. A kiskörei báziskikötő szeptemberre készül el. A Tokaj báziskikötőt vasárnap adják át hivatalosan.