2021-ben is folytatódni látszik az elmúlt évek erős cégalapítási trendje. Bár a koronavírus-járvány még számos vállalkozásnak jelent igen komoly problémákat, és a gazdaság állapota vegyes képet mutat, a cégalapítások száma továbbra is magas Magyarországon.

A január hagyományosan gyenge hónapnak számít a cégalapításoknál, de a szezonalitási hatás ellenére is magas maradt a hónapban az újonnan közzétett cégalapítások száma - állapította meg Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs szolgáltató elemzője.

2021 januárjában 2694 cégalapítás került közzétételre, ami ugyan elmarad a decemberi rekordmagas cégalapítási értéktől, de a 2020-as havi átlagot még így is meghaladja 12 százalékkal. A cégalapítások száma gyakorlatilag 2015 óta lassan, de fokozatosan emelkedik, e trendbe illeszkedik a januári érték is. Utoljára 2014-ben volt ilyen magas januári cégalapítási érték.

A cégalapítási kedvhez 2021-ben erősen hozzájárulnak a kényszervállalkozások és a kata körüli szigorítások miatti alapítások is. A kényszervállalkozási hatást a munkájukat vesztett alkalmazottak kényszerű cégalapításai generálják, míg a kata-szigorítás egyéni vállalkozókat terel át a társas vállalkozások világába - véli az elemző.

Míg a kényszervállalkozói hatás kevésbé egészséges a hazai cégbázis jövőjét nézve, addig az egyéni vállalkozók átterelődésének vannak pozitív hatásai is a teljes cégbázisra, miközben a folyamat kétségtelenül fájdalmas sok egyéni vállalkozónak. Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy melyik hatásnak mekkora a szerepe. A gazdaság lassú stabilizálódásával vélhetően a kényszervállalkozói hatás csökken, a katás szigorítások pedig egészen biztosan nem fognak véget vetni egyik napról a másikra az egyéni vállalkozók sokasodásának. Sőt 2021 januárjában 9600 egyéni vállalkozás jött létre az országban, ami az elmúlt évek egyik legmagasabb havi értéke.

A gazdaság vegyes állapotát jelzi a rekord magas januári végelszámolási érték is: egy hónap alatt 2049 új végelszámolási eljárást tettek közzé, ami minden idők legmagasabb havi végelszámolási értéke. A január hónap az évváltás miatt hagyományosan magas végelszámolási értékeket szokott hozni, de ennyien még sosem döntöttek vállalkozásuk megszüntetése mellett mint 2021 januárjában.

A megszűnések száma összességében alacsony maradt a hónap során a magas végelszámolási érték ellenére is. Január hónapban mindösszesen 1719 cégtörlés került közzétételre, ami ugyan valamennyivel magasabb, mint az elmúlt hónapok értékei, de az elmúlt évek adataihoz képest igen alacsonynak számít. Az alacsony cégtörlési érték továbbra is a kényszertörlési eljárások befagyasztásának köszönhető.

Kellemetlen hír azonban, hogy az újonnan induló felszámolási eljárások száma fokozatosan növekszik, januárban 410 volt. Összességében tehát a megszűnésre irányuló eljárások között a végelszámolások dominálnak, de a végelszámolási hatás az év elején a legerősebb, így a cégtörlések száma várhatóan csökken a következő hónapokban. A magas cégalapítási érték és az alacsony cégtörlési szint együttesen pedig a cégpopuláció növekedését eredményezik. Jelenleg mintegy 519 ezer társas vállalkozás működik az országban és számuk az elkövetkező hónapokban tovább nő.