Az idei évtől a bank márkastratégiába bekerült a fenntarthatóság. Ugyanakkor ennek érdekében már az elmúlt években is számos digitális fejlesztést történt, például a papírfelhasználás csökkentése érdekében. Az idei évben pedig a hazai piacon az OTP Bank teszi elsőként elérhetővé a csaknem teljes mértékben, 85,5 százalékban újrahasznosított műanyagból készült bankkártyát - közölte a bank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2021 első negyedévének végén a forgalomban lévő fizetési kártyák száma több mint 9,8 millió volt, ami közel 49 tonna műanyagot jelent, hiszen egy bankkártya hozzávetőlegesen 5 gramm műanyagot tartalmaz. A nemzetközi színtéren már több országban elindult a fizetési eszközök „zöldítése”.

Azok a Junior-számlás ügyfelek, akik a júniustól szeptember végéig tartó időszakban nyitnak számlát, már az új kártyát kapják kézhez.

A hitelintézet bízik benne, hogy a tesztidőszakban az újrahasznosított műanyag bankkártyát pozitívan fogadják majd, hiszen hosszabb távon – a bankkártyák digitalizálása mellett – a környezetbarát plasztikok szélesebb körű bevezetése jelenthet előremutató megoldást fenntarthatósági szempontból.