A járvány következtében kényszerszabadságolásra és elbocsátásra kényszerülnek a hazai cégek. Újabb 90-100 ezer ember veszítheti el állását az öt főnél több embert foglalkoztató cégeknél - írta friss jelentésében a GKI Gazdaságkutató Zrt., amely szerint már most több százezer ember veszítette el az állását a kialakult gazdasági válságban, és ha nincs hathatós külső segítség, akkor 10 százalékos lehet a hazai munkanélküliség.

Egyelőre, amelyik cég teheti, kivár, próbál nem túl elhamarkodottan cselekedni, elbocsátásokba kezdeni. Viszont egy elhúzódó válság további leépítésekhez vezethet. Viszont más szektorokban egyre jobban nő a munkaerő iránti kereslet: az építőipar és a mezőgazdaság is toborzásba kezdett.

A megmaradó munkahelyeken sincsenek egyszerű helyzetben a hr-esek: a home office következtében teljesen új munkarendet kellett kitalálniuk, ami még csak egy jelenlegi nehézség. Ha viszont vége a járványnak, akkor az egészségügyi szempontokat figyelembe vevő új eljárást kell kidolgozniuk, lehet, hogy teljesen megváltozik a munkahelyek világa, ahhoz képest, amit eddig megszoktunk.

Hibázik, aki most leépít

"Ha mindenhol más mértékben is, de szinte minden iparágban látható, hogy jelentős létszámleépítések történtek az elmúlt hetekben" - mondta el Tüzes Imre, a Profession.hu szakértője a videókonferenciában, ő úgy látja, hogy a munkaerőpiacon jelenleg fundamentális a probléma. Azt is hozzátette, hogy a cégek 30 százaléka szerint zökkenőmentesen át tudtak állni az otthoni munkavégzésre is, valamint van olyan hely is, ahol a toborzási feladatokkal sem hagytak fel. Közben pedig a kiskereskedelemben az tapasztalható, hogy rövid- és középtávon nagyon komoly munkaerőfelvétellel számolnak.

"Az elmúlt napokban, hetekben körülbelül 100 vállalatvezetővel beszéltem személyesen és ez alapján azt látom, hogy most mindenki megnyomta a 'szünet' gombot. Ha pedig ezt újra megnyomják, akkor már nem ugyanaz a film fog elindulni" - vette át a szót Baja Sándor, a Randstad ügyvezető igazgatója. Ő szerinte azzal kell számolni, hogy idén kétszámjegyű GDP-visszaesés jöhet, ami miatt minden szektorban leépítésre számít. "A felvétel még az első két hétben sok cégnél folytatódott, aztán leálltak, és azt látjuk, hogy szépen lefagy az ország" - tette hozzá a szakértő.

"Mi március 16-tól válság üzemmódra kapcsoltunk. Csak azok a dolgozóink vannak bent, akik jelenléte feltétlenül szükséges" - ismertette a MOL Nyrt. intézkedéseit Bauer Dávd, a társaság HR-igazgatója, aki azt mondta, hogy nagyjából 3000 emberük van otthoni munkavégzésben az első hét óta. "Az első hónap azért volt, hogy válságot kezeljünk, most már kitekintünk arra, hogy mi lesz az elkövetkező időkben" - tette hozzá, később pedig elmondta, hogy egyelőre még senkit sem bocsátottak el, és egyelőre nincsenek is ilyen terveik.

Később pedig elmondta, hogy szerinte most hátrányba kerül az, aki megválik a képzett munkaerőtől. Ezt Baja Sándor azzal egészítette ki, hogy sok vállalkozás az elmúlt években kiköltekezett, és most egyszerűen tartalékok és pénz nélkül maradt, ami egy felelőtlen magatartás volt.

További részletek a jövőről, a munkavállalók jogainak változásáról és a felelős vállalati viselkedésről a videóban (az élőbeszélgetés 7:50 után kezdődik:

A beszélgetés résztvevői:

  • Bauer Dávid, a MOL Magyarország HR-igazgatója,
  • Baja Sándor, a Randstad ügyvezető igazgatója,
  • Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.
Moderátor: Szabó Dániel, a Napi.hu újságírója.

Az Out of the Box eseményeiről Facebook-oldalunkon tájékozódhat, a korábbi beszélgetéseket Youtube-csatornánkon is megtekintheti. Kövessen minket és iratkozzon fel!

Mi is az az Out of the Box?

Hogyan váltsuk meg a világot, ha éppen dobozokban élünk? Reményeink szerint majd most kiderül. Az Out of the Box egy olyan virtuális rendezvénysorozat, ami a Dialogue Creatives ötlete alapján az IndaMedia felületein valósul meg. Az esemény házigazdája a Napi.hu.