A Tolna Megyei Főügyészség összeférhetetlenség miatt a paksi helyett a Szekszárdi Járási Ügyészséget jelölte ki a Paksi Hulladékgazdálkodási Nkft. eladása kapcsán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás felügyeletére - írja a Népszava. A helyi ügyészség vezetője ugyanis úgy nyilatkozott, hogy hozzátartozója az önkormányzattal áll jogviszonyban, a város jegyzője pedig korábban városi ügyészként tevékenykedett.

A város ellenzéki képviselői tavaly szeptemberben tettek feljelentést az ügyben, hogy Szabó Péter, a város fideszes polgármestere 2020 márciusában - a különleges veszélyhelyzeti szabályokra hivatkozva testületi döntés nélkül - 4,1 millió forintért eladta az önkormányzati hulladékcég közel felét a Vertikál Nonprofit Zrt.-nek, majd az általa irányított önkormányzati társulás is eladta hasonló összegért a cég másik felét is.

Mivel a feljelentők a céget a gazdálkodási adatai alapján több mint 70 millióra tartják, így szerintük az eladással az önkormányzatot legalább 61,7 millió forintos kár érte.

Eközben önkormányzati többségű, polgárdi központú, a Duna vonala mentén immár közel kétmillió háztartás kukáját ürítő Vertikál az elmúlt évek során módszeresen vásárolta fel a központosított bevételekből kevéssé részesülő, és így meggyengülő térségi hulladékszállítókat.