A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot folytatott 2019. március 31. napjától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakra vonatkozóan a Polgári Bank Zrt.-nél (Bank), amelynek során különösen a vállalatirányítás és a hitelkockázatok kezelése területén azonosított hiányosságokat. A jegybank néhány napja már megbüntette a hitelintézetet a pénzmosás kiszűrésével kapcsolatos hiányosságok miatt is. 

A mostani vizsgálat szinte minden vizsgált témakörben megállapított olyan jogszabálysértéseket, hibákat, amelyek a bank megfelelő szintű erőforrásainak – megfelelő számú és szakmailag képzett munkatárs – hiányára vezethetők vissza. Ilyennek minősült többek között a szabályzatok felülvizsgálatának, a belső ellenőrzés által feltárt hiányosságok határidőre történő megszüntetésének, illetve az ügyfelek, ügyletek éves rendszerességű, megfelelő mélységű és tartalmú átfogó felülvizsgálatának elmaradása.

A belső ellenőrzés nagyon laza volt

jegybank jelentős hiányosságokat tárt fel a vállalatirányítási rendszerrel kapcsolatban a bank belső védelmi vonalai, ezen belül a megfelelőség biztosítási funkció és a belső ellenőrzési funkció területén. Nem volt teljeskörű a belső ellenőrzés folyamatainak kidolgozása és a belső ellenőri vizsgálatok nyomonkövethetősége, emellett hiányos volt a bank javadalmazási politikája, illetve a belső kontroll környezetében az összeférhetetlenség vizsgálatának kezelése, valamint hiányosságok merültek fel az alkalmazott csalásmegelőzési rendszer működése során is.

hitelezési kockázatok kapcsán a jegybank megállapította, hogy nem volt megfelelő a hitelbírálati folyamat szabályozása és nyilvántartása. További hiányosságok merültek fel az ügyfélcsoportok és ügyfélminősítések felülvizsgálata, a nagykockázat-vállalások meghatározása, a KHR adattovábbítás kezelése, a monitoring folyamat működése és a fedezetkezelés terén.

Az MNB eljárása során hibákat azonosított az értékvesztés modell módszertana kapcsán, továbbá megállapította, hogy hibásan, illetve hiányosan teljesültek egyes felügyeleti adatszolgáltatások.

betétbiztosítás terén az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított betétek adatnyilvántartása sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

Újabb komoly bírság

Mindezek alapján az MNB ma publikált határozatában (a jogsértésekhez igazodó teljesítési határidő kitűzésével) kötelezte a Polgári Bankot, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg és erről számoljon be a jegybanknak. A jogsértések miatt az MNB összességében 32 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a vizsgálat során feltárt számos jogsértés magas vagy jelentős kockázati besorolását, továbbá azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideig fennállt. Enyhítő körülménynek számított a Bank alacsony piaci részesedése, valamint az is, hogy a hitelintézet számos problémát már a vizsgálat során kijavított és együttműködő magatartást tanúsított.