Legyenek körültekintőek az utazók. A MUISZ közleményének aktualitását az egzotikus utazásokat Lagun Travel néven hirdető külföldi vállalkozás csődje adja, ami nem rendelkezett magyarországi, Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) által kiadott bejegyzési számmal, és a magyar jogszabályoknak megfelelő vagyoni biztosítékkal sem.

Fontos elkerülni a leginkább közösségi médiában hirdető, magukat utazási szakértőként feltüntető, utazásokat jogosulatlanul szervező egyéni kezdeményezéseket.

Csak olyan utazási irodával utazzunk, amelyik a BFKH által kiadott regisztrációs számmal rendelkezik (a szolgáltatók listája megtalálható a BFKH honlapján a nyilvántartások menüpontban).

Egy esetleges fizetésképtelenség esetén az érintett utasok hazaszállítására és az itthon maradottak kártalanítására az irodák vagyoni biztosítéka nyújt fedezetet, melynek jogszabályban meghatározott összegét a hatóság rendszeresen ellenőrzi.

A MUISZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a részvételi díj fizetése előtt az utas körültekintően olvassa el az utazásszervező általános szerződési feltételeit - áll a szervezet közleményében.