2010-ben indult a Jeremie program, mely során sok millió euró jelent meg a piacon a kezdő, innovatív kisvállalkozások felkarolására - mondta Molnár András, a PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., befektetési igazgatója a Portfolio.hu és a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) szerdai konferenciáján.

A piacon lévő összeg meglehetősen magas, főképp, ha megnézzük, hány vállalakozás élhet a lehetőséggel - mondta Szombati András, a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. partnere. Elmondása szerint a kezdeti időszakban 400 cég volt a radarjukban, később mindössze 20-ról készült komoly átvilágítás, ebből 9-be fektettek be végül. Ha 1999-ben ültünk volna itt, akkor azt kérdeznék a cégek, hogy hol a kockázati tőke, mára nagyjából megfordult a helyzet - értékelt Szombati, aki szerint a befektetések színvonala nagyjából megfelel a régiós átlagnak, ugyanakkor a menedzsment minősége gyakran elmarad az elvárhatótól. Egyetértett ezzel Halász Iván, a Finext Startup Zrt. igazgatója, aki szerint - ha nehéz is - olyan vállalatot kell választani, akinek megfelelően erős a menedzsmentje, hogy képes legyen megugorni a határon átívelő üzleti kapcsolat létrehozását.

Mi a kezdetben nehezen találtuk befektetésre érdemes vállalkozásokat, és most sem könnyebb helyzet, hiszen az eddig lezajlott Jeremie programok már elvitték a legjobb lehetőségeket - vélte Németh László Ákos, a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési igazgatója. Hasonlóképp látja Halász is, aki szerint bár lehetőség sok van, de a valóban érdekes cégek száma már korlátozott. Ezek után nem meglepő, hogy a legtöbb lehetőségért ma már versenyezni kell - fogalmazott Halász, aki szerint ugyanakkor a jelenlegi ökoszisztéma életképes lesz és várhatóan a jövőben is megjelennek befektetésre érdemes cégek; ebben pedig segítséget jelenthetnek a lassan elinduló exitek is - azaz, amikor a befektető eladja a részesedését a cégből, hiszen a jó példákra mindig található követő.

2009-ben még érintetlen volt a piac Erdei Sándor, a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint, így több lehetőség is volt - így azzal is egyetértett, hogy éppen ezért idén kevesebb lesz a tranzakció, mint a korábbi években. A szakember szerint az indulás óta eltelt időszakban minden tőkebefektető követett el hibákat, ezért most vissza kell tekinteni, hogy hogyan lehet tovább támogatni a gyors fejlődés előtt álló kezdő cégeket.

A Jeremie II forrásból még nem fektetett be senki, a III. rész pedig még lassabban indul be, így ezek csak jövőre éreztethetik a hatásukat - mondta Erdei, amihez Szombati hozzátette, hogy szerinte az inkubátor programok sokat segítettek volna a kezdeti időszakban, mivel képezni kell a kezdő vállalkozásokat azokra a szintre, hogy képesek legyenek a források befogadására - egy most induló pályázat például a Jeremie programok folytatásában már éreztethetné a hatását.