A számla összegét ugyanis a tulajdonosok között arányosan kell elosztani a rendelet szerint. Így viszont ugyanannyit kell fizetnie annak, aki nyitott ablak mellett fűt és az is, aki spórol.

A társasházaknál azt tapasztalták, hogy nagy problémát jelenthet, ha több albetét van, de csak egy gázmérő. Ebben az esetben, ha nyilatkozik a társasház a szolgáltatónál, akkor a kedvezmény például egy 60 albetétes háznál a hatvanszorosára nő. A társasházaknak, lakásszövetkezeteknek augusztus 15-ig kell nyilatkozniuk a kedvezményes ár igénybevételéhez arról, hány lakás van az épületben - mondta Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön az új tarifákat bejelentve.

Az új szabályok komoly konfliktusokhoz vezethetnek. Ha központi fűtéses lakásról van szó és nincsenek felszerelve a lakásban külön mérőeszközök radiátorokra, akkor bizony ki lehet szúrni egyes tulajdonostársakkal. Vannak, akik pazarolnak, mert például nyitott ablaknál fűtenek, és vannak, akik viszont szeretnének normális mértékben vigyázni a fűtésre de ez nem megoldható. Ha nem történik meg a felszerelése a mérőóráknak, akkor sajnos mindenkinek egyformán kell fizetni – fogalmazott Bék Ágnes a csatornának.

A külön mérők felszerelése pedig egy 50 lakásos társasházban mintegy 800 ezer forintba kerül. Az is pluszkiadást jelenthet, hogy az áramnál nincs lehetőség a költségek elosztására. Ez kimaradt a jelenlegi rendelkezésből. Vannak olyan társasházak, ahol lift működik vagy szellőzőmotorokat kell működtetni - így pedig átesnek a lakossági piaci árba, ami költségnövekedést jelent.