Az aukció keretében 67,6 milliárd forint összegű ajánlat érkezett a befektetők részéről, amelyből a kibocsátó 55 milliárd forint névértékű ajánlatot fogadott el. Az 1100 darab, egyenként 50 millió forint névértékű, fix kamatozású, 10 éves futamidejű, a hetedik évtől amortizálódó kötvény éves átlagos hozama 3,48 százalék, a kupon mértéke 3,25 százalék.

Az aukción mutatott jelentős érdeklődés bizonyítja a társaságcsoport eredményes és hatékony működését, és igazolja a bemutatott stratégiájába vetett piaci bizalmat - írta közleményében a cég.

Az MVM Csoport az új forrást a tervezett beruházások és akvizíciók finanszírozására, továbbá a finanszírozási bázis diverzifikálására használja fel azzal, hogy a kibocsátás ellenértékét nem fordítja szén alapú termelő kapacitásainak működtetésére, illetve bővítésére.

A közleményben felidézték, hogy az MNB a 2019-ben elindult Növekedési kötvényprogramot idén március 16-tól a magánvállalatokról különböző feltételrendszer mellett a nem pénzügyi közvállalkozásokra is kiterjesztette. A lehetőséggel élve, a tőkepiaci forrásbevonás első lépéseként az MVM Zrt. első közvállalatként kínált fel vállalati kötvényeket a szerdai kötvényaukción.

Az MVM első kötvénykibocsátását megalapozta, hogy júniusban a 100 százalékban állami tulajdonú vállalatok közül elsőként és eddig egyetlenként szerzett nemzetközi hitelminősítést. A társaságot a Standard and Poor's (S&P) és a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő ügynökségek is befektetési kategóriába sorolták. A kötvény minősítését a Fitch nemzetközi hitelminősítő végezte, amely a kibocsátó minősítésével azonos, a befektetési kategóriába tartozó BBB besorolású.

A közlemény idézi Fazekas Lászlót, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettesét, aki kifejtette: a kötvénykibocsátás is kimondottan jó visszajelzés arra, hogy jó úton haladnak az MVM csoport finanszírozásának diverzifikálását tekintve, illetve megerősíti, hogy a tervezett stratégia mentén haladnak a tőzsdeképesség elérése felé.