A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) június közepén tette közzé a magánszálláshelyként vagy közismertebb nevén zimmerfreiként ismert, hivatalosan “üzleti célú egyéb szálláshelyként” meghatározott szállásadók 2020-as forgalmi adatait. Az ország egészét véve a vendégek 6,2 millió éjszakát töltöttek magánszálláshelyeken, ami 39 százalékkal marad el a 2019-es forgalomtól.

A korábban a legnagyobb forgalmat bonyolító Budapest-közép-dunavidéki Régió forgalma 76 százalékkal esett vissza, így részesedése 14 százalékosra csökkent. Tőle az utóbbi években második helyen végző Balatoni Régió vette át a vezetést. Itt a 2,1 millió éjszakás 2020-as forgalom „csak” 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, s ez az eredmény 34 százalékos országos részesedést hozott a régiónak az országosból.

A Balatoni Régióban az idén is Siófok teljesített a legjobban – írja a balatontipp.hu regionális hírportál. A város magánszálláshelyei a 2019-es forgalmat 25 százalékkal megnövelve 498 ezer éjszakára biztosítottak helyet a vendégeknek. Ezzel a régió teljes forgalmának 24 százalékát adták.

A második helyen végző Balatonbogláron 17 százalék volt a visszaesés. A 153 ezer vendégéjszakával a régiós forgalom 7 százalékát adták. A harmadik helyen végző Hévízen 27 százalék volt a visszaesés. A 101 ezer vendégéjszakával a régiós forgalom 5 százalékát adták.

Kerekítve öt százalékot adott a régiós forgalomból a 100 ezer éjszakát hozó Zamárdi és a 98 ezret adó Alsóörs. Zamárdiban 38, Alsóörsön 46 százalékos volt a forgalom csökkenése 2019-hez képest.

További részleteket itt lehet olvasni.