Somogy megyéből 2023-ban ipari padlóápolót exportálnak Indiába. A segesdi rögzítéstechnikai elemekből Új-Zélandra is jut. Olaszországba búzával, kukoricával megrakott vagonok robognak. Hollandiába kaposvári áramfejlesztő alkatrészeket szállítanak. 

A somogyi vállalatok belendültek, akad olyan cég, ahol még újabb megrendelésekről egyeztetnek, és az ünnepi leállás után máris indulhatnak az újévi kiszállítások – írja a SONLINE Somogy Megyei Hírlap.

Fábián Balázs, a Kaposvári Videoton igazgatója elmondta, hogy a cég 2022-ben több mint 40 milliárd forint bevétellel zár, és a gyártmányaik közel 90 százalékát külföldre szállítják:

Ipari padlóápoló gépeket is készítünk, és ezekből Indiába és Malajziába is szállítunk. Korábban, 2019-ben Svájcból telepítettük át a gyártást Kaposvárra, idén pedig folytattuk a termelést, majd remélhetően 2023-ban még az ideinél is nagyobb mennyiséget rendelnek a készülékből, ami repülőterek, szállodák és nagy áruházak tisztítására egyaránt alkalmas.

A Videotonnál már rajtra készen állnak, hogy jövőre egy elektromos szabadidő-autó gyártásával kapcsolatos projektbe is bekapcsolódjanak. 

A kaposvári üzemben az ablakemelő műanyag alkatrészeit készítik hamarosan, évente akár száz millió forintos bevételt hozhat az új termék. Ezzel párhuzamosan több fajta speciális stúdió-mikrofont is készítenek, amit távoli országokba exportálnak, például Dániába és az Egyesült Államokba. 

A Metyx Hungary Kft. az amerikai földrészre is szállít szélerőmű alkatrészeket, a kaposvári Török Kft.-nél pedig december 14-re tűzték ki az idei utolsó kiszállítást. Áramfejlesztőkhöz, illetve tisztítóberendezésekhez készítenek alkatrészeket, amit részben Németországba exportálnak, a legtávolabbra, 1200 kilométerre pedig az egyik holland partnerüknek juttatják el. 

Török Gábor, az 1991-ben alapított, 106 dolgozót foglalkoztató vállalkozás ügyvezetője azt mondja, hogy az Európai Unión belül 2023-ban újabb exportpiacokat keresnek. 

A segesdi Ferrokov Kft. rögzítéstechnikai elemeket szállít az Egyesült Államokba, Ausztráliába és Új-Zélandra. Az épületgépészeti munkálatoknál használt felszerelésből legközelebb december közepén indítják a következő szállítmányt az USA-ba, a keleti és a nyugati partra egyaránt jut az áruból. Talián Bálint ügyvezető elmondta: 

Az export nagy része, csaknem 70 százaléka azonban Nyugat-Európát érinti.

Ausztrián, Németországon, Hollandián és Svájcon kívül Nagy-Britanniába is szállítanak.

A kisbajomi Spekula Kft. 2022-ben nagyjából 30 ezer tonna gabonát adott el, 2023-ban csaknem 40 ezer tonna búza, kukorica és őszi árpa értékesítését tervezi. A Somogyi Hírlap TOP 100 magazinjában a 17. helyet foglalja el a vállalkozás, a terményt Szlovéniába, Olaszországba exportálják, illetve Ausztriába is nagyobb mennyiséget visznek ki.