A Fiat-Chrysler és a PSA autógyártó egyesülésével létrejött Stellantis csütörtökön bejelentette, hogy megállapodott a fejlett mesterséges intelligenciát és autonóm vezetési szoftvereket fejlesztő magyarországi székhelyű aiMotive megvásárlásáról, hogy technológiai fejlesztési erőfeszítéseit előmozdítsa – számolt be a Reuters.

A tranzakció pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. Összesen annyit közöltek, hogy az akvizíció erősíti a Stellantis mesterséges intelligencia és önvezetés alaptechnológiára építő fejlesztéseit, bővíti globális tehetségbázisát, és fellendíti a teljesen új STLA AutoDrive platform középtávú fejlesztését - tette hozzá a vállalat közleményében.

Az ügylet támogatja a Stellantis azon törekvését is, hogy 2030-ig mintegy 20 milliárd euró (850 milliárd forint) többletbevételt érjen el évente a szoftveralapú termékkínálatból és előfizetésekből.

Az Opten adatai szerint a magyar cég több mint 200 főt foglalkoztat, tavalyi árbevétele 1,755 milliárd forint volt, de nagyjából hasonló körű, 1,725 milliárdos veszteséggel zártak. A cég saját tőkéje 6,44 milliárd forint.