A Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. Munkatársai a munkáltató május 1-jére időzített intézkedését megismerve, tárgyalásos úton nem tudták elérni, hogy a dolgozókat felháborító és őket hátrányosan érintő változásokat a munkáltató ne léptesse életbe. Május 21-én, a helyzetre reagálva a helyi Vasasok sztrájkbizottságot alakítottak, amiről tájékoztatták a munkáltatót.

A sztrájkbizottság egyebek közt követeli, hogy a munkavállalókat éjszakai munkavégzés esetén megillető műszakpótlék mértékét a munkáltató állítsa vissza a korábbi 40 százalékos mértékre. Követelik továbbá, hogy a melegüzemi fizikai munkára való tekintettel kapjanak speciális, a Munka törvénykönyve (Mt.) által rögzítetten túl járó pótszabadságot a fizikai munkát végző dolgozók.

A sztrájkbizottság azt is szeretné elérni, hogy hogy két hónappal emelkedjen a végkielégítés összege azoknál a munkavállalóknál, akik 15 évet ledolgoztak a cégnél, továbbá, hogy a munkavállalóknak az Mt. 118. paragrafusa alapján járó pótszabadság igénybevételének időpontjáról az érintett munkavállalók maguk dönthessenek.

Felszólítják a munkáltatót, hogy vállaljon kötelezettséget a 2021. évre irányadó teljes körű bérmegállapodás megkötésére. E követelés oka az, hogy a felek közötti alapbér-emeléssel kapcsolatos egyezséget követően a munkáltató más bérelemek elvételével elérte, hogy gyakorlatilag nem – vagy alig – emelkedett a fizikai dolgozók javadalmazása. A munkavállalók garanciát akarnak arra, hogy ez nem ismétlődik meg - írja közleményében a Vasas.

A mexikói gyökerű Nemak győri gyártóegysége közel 1000 embernek biztosít munkát. Az 1993-ban alapított alumíniumöntöde benzin és dízel motorokhoz gyárt hengerfejeket a világ legnagyobb autógyárai számára. Megrendelői, a GM-Peugeot, a Renault, az Audi, a BMW és a Volvo részére három kontinensre szállítja termékeit. Gyártási volumene akár a 3 millió darab/éves szintet is elérheti.