Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára ugyanis kedden arról beszélt, hogy idén télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhő rendszerekben, ennek mértéke és a miként azonban még nincs kidolgozva.

Ez a megoldás várhatóan nem a használati melegvíz mennyiségének vagy hőfokának csökkentését jelentené, inkább a fűtésre jutó hőmennyiség lenne kevesebb - vélik a Népszava által megkérdezett fővárosi szakemberek.

Ám azt, hogy ez hány Celsius-fokkal csökkenti majd a távfűtéses lakások hőmérsékletét, még megtippelni se merték, mivel egyelőre ők is csak próbálják megfejteni, hogy mire is gondolhatnak a tárcánál. Előzetes szakmai egyeztetés ugyanis nem volt.

Mindez akár azt is jelentheti: mivel a távhő tarifákat – a sok mérő nélküli lakás miatt – nem lenne könnyű emelni, inkább ugyanannyiért adnak majd kevesebb meleget - írta a napilap.

Jönnek majd a mérők

A távhő ára a lakossági fogyasztók számára nem változik "az álhírek ellenére" – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szeptember 8-án. A kabinet célja, hogy mindenhol távhős fogyasztási ponton legyen mérőóra, jelenleg 30 ezer órát lehet beszerelni egy évben, de így is több évig tart, míg mindenhova kerül óra.

Szavai szerint a nem magántulajdonban lévő ingatlanok miatt kértek be távhőfogyasztási adatokat korábban, felmérni a helyzetet. Nem sikerült ugyanis szétválasztani az egyes fogyasztókat, ezért nincs szándék ezen a téren most bármilyen komolyabb változtatásokba belemenni - mondta Gulyás.

Steiner pedig a távfűtéses lakásokkal kapcsolatban azt közölte: 1100 milliárd forint fűtési költséget prognosztizálnak az idei szezonban a magas gázárak miatt. A kormány célja igazságos költségviselés kialakítása, ehhez azonban az épületrészenként nem szabályozható (egycsöves, átfolyós) fűtési rendszerű épületek korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele elengedhetetlen. A költségmegosztók felszerelését a távhőfillér emeléséből finanszíroznák és 5-6 év alatt lehetne a 134 ezer érintett lakást felszerelni az eszközzel.