Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) tájékoztatása szerint a járvány harmadik hullámának csúcsidőszakában nőtt az elhunytak száma, és ez együtt jár a temetések számának növekedésével is.

A KSH adatai szerint 2021. március 21. és március 28. között 3872-en vesztették életüket. 2020-ban 2801-en, 2019-ben 2469-en hunytak el az év azonos időszakában.

Az Index.hu-nak egy temetkezési vállalkozó cég munkatársa azt mondta, hogy az elmúlt egy hónapban rengeteg volt a munkájuk, de még nehezebb volt a novemberi–decemberi időszak.

Az OTEI szerint a hamvasztásos és a koporsós temetkezési formák számai között a pandémia ellenére sem volt kirívó változás. Budapesten a halottak 80 százaléka kap urnás temetést, a nagyobb városokban ez a szám 60-70 százalékra tehető, míg a kis falvakban ez az arány csak a 30 százalékot éri el. Ez azt jelenti, hogy sokkal nehezebb időpontot találni a hamvasztásos temetésekre.

A hamvasztásra átlagosan 7-10 nappal azután kerülhet sor, hogy a kórház kiállítja a halotti bizonyítványt, hiszen a holttestet addig sem szállítani, sem hamvasztani nem lehet - mondta el az egyik fővárosi temetkezési vállalat munkatársa.

A kis falvakban 10 nap alatt tudnak temetést vállalni, négy hónapja folyamatosan emelkedik a halottak száma - mondta Mámmel Rudolfné, a Memento temetkezési vállalat munkatársa. Pécsett azonban kevés a ravatalozói használati lehetőség, ezért ott sokat kell várni, akár két, két és fél hetet is.

Bár sokan panaszkodtak az árak emelkedésér, az OTEI szerint ez nem jelentős.