A teraszok megnyitásának a vendéglátósok szempontjából már korábban is megvoltak a feltételei, viszont nem tudni, hogy az időjárás és a kereslet indokolja-e minden vendéglátóhely teraszának megnyitását. Abban bíznak, ha az időjárás szempontjából is megjön a tavasz, akkor egyre több helyen lehet helyben fogyasztani - mondta az ATV-nek.

Korábban Orbán Viktor bejelentette, hogy a teraszokat terhelő díjakat is eltörlik. Gál Pál Zoltán szerint ez egy nagy segítség, mert nagyon nehéz időszakon van túl a szakma, de nem minden terasz van önkormányzati vagy állami tulajdonban, például a plázákban ez a szabály nem érvényes. Szerinte fontos, hogy a terasz üzemeltetője végiggondolja, mennyire lesz rentábilis a terasz kinyitása.

A szövetség elnöke úgy látja, sokan vannak, akik a válság miatt végleg elhagyták a pályát, ez a főszezonban munkaerőhiányt eredményezhet. Ausztria is tervezi a nyitást, így a munkaerő egy része külföldre is elszivároghat.

Az áremelkedést hajthatja, hogy az alapanyagok árai emelkedtek, a munkatársak megtartása vagy épp felvétele is többe fog kerülni. Emellett a munkaadóknak teljesen újra kell építeniük a "csapataikat", erre most több energiát kell fordítani.

A szakember szerint

az alap javadalmazásban nem lesz akkora ugrás, inkább a forgalom alapú díjazásban, itt akár 10 százalékot meghaladó jövedelemnövekedés is lehetséges egyes esetekben és kulcspozíciókban, de nem országos átlagban: Budapesten ugyanis várhatóan nehezebben fog újraindulni az idegenforgalom.