Bár a világ tudósait világszerte támadások érik a világjárvány során, Marc Van Ranst professzort a legtöbbnél komolyabb veszély fenyegeti: míg Magyarországon mellé még januárban rendeltek TEK-es testőröket Müller Cecília tisztifőorvos mellé, miután több fenyegetést is kapott, belga kollégájára egy mesterlövész vadászik. Van Ranst emiatt egy szigorúan védett házban van családjával, miközben a szélsőjobboldali terroristát próbálja felkutatni a rendőrség és a terrorelhárítás.

Egy exkatona, Jürgen Conings célpontjává vált, aki azért akar bosszút állni a virológuson, mert őt tartja felelősnek a járványügyi zárlatokért, karanténintézkedésekért. Az egykori katonai lövészkiképző több géppisztollyal felfegyverkezve menekül. A belga rendőrség egyelőre nem találja.

"A fenyegetés nagyon is valós volt" - nyilatkozta Van Ranst professzor a menedékházából a BBC-nek, miközben felidézi azt az éjszakát, amikor május 18-án őt és családját a rejtekhelyre vitték. "Az exkatona, egy gépfegyverrel három órán át az utcámban volt, közvetlenül a házam előtt, és arra várt, hogy hazaérjek a munkából" - mesélte el, miért is vigyáznak most rá 24 órában. Marc Van Ranst általában körülbelül akkor szokott hazatérni a munkából, amikor a férfi várt rá, de ez alkalommal korábban jött haza, és a családjával volt bent.

"Sajnos képzett mesterlövész, erős fegyverekkel, katonai felszereléssel ellátva. Szóval, az ember nem szeretné, ha ilyen valakik vadásznának rá" - mesélte ironikusan a brit tévéseknek.

Az életét fenyegető veszély és a nyomasztóan szigorú körülmények ellenére, amelyek között most él, a virológus - aki a Covid-járvány elleni küzdelem legismertebb belga szereplőjévé vált -, meglepően nyugodt. Még egy viccet is elsütött arról, hogy otthonról dolgozik, bár elismeri, hogy ez már talán túlerőltetett nyugodtság a részéről.

"Elég szürreális, de jobb tudni, mint nem tudni, mert legalább meg tudom tenni ezeket az óvintézkedéseket. Ami feldühít, az az, hogy a fiam már majdnem három hete bent kell maradjon a lakásban. Ezt nagyon utálom" - nyilatkozta Van Ranst a helyzetéről.

A belga hatóságok a szökésben lévő Jürgen Coningsot egy nagyon veszélyes, erőszakra hajlamos emberként jellemezték. Szélsőjobboldali politikai nézetei miatt már korábban is szerepelt a belgiumi terroristagyanús személyek megfigyelési listáján. Amikor eltűnt a katonai laktanyából, mielőtt Van Ranstra kezdett vadászni, egy levelet hagyott hátra, amelyben egyértelművé tette hogy a virológusok a célpontjai.

Jörgen Conings
Jörgen Conings
Kép: Belga rendőrség

"Az úgynevezett politikai elit és most már a virológusok is eldöntik, hogyan éljünk mi" - állt rajta. "Gyűlöletet és frusztrációt szítanak. Nem tudok együtt élni a hazugságokkal" - zárta sorait Conings. 

A katona eltűnését követő napokban a Facebookon vele szimpatizáló csoportot hoztak létre, mielőtt ezt törölték volna, ennek közel 50 000 tagja volt. Ez a csoport jobban aggasztja Van Ranst professzort, mint a támadója.

"Ezek valódi emberek, akik tényleg azt hiszik, hogy ez az ember egy hős, és hogy megérdemlem a halált. Olyan emberek, akik a szomszédságában élnek, és fogadásokat kötnek arra, hogy pontosan mikor és hány golyóval fog megölni engem" - jelezte a belga fővirológus, miért is aggódik.