Szigetvári Viktor, az Együtt-PM pártelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: felszólítják a miniszterelnököt, hogy távolítsa el alkalmatlansága miatt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) éléről Töröcskei István vezérigazgatót, aki jelentős tulajdonnal bír a csődbe ment Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetben.

Az ÁKK erre reagálva közölte: a média tavaly november közepe óta tévesen aposztrofálja Töröcskei Istvánt a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet egyik "jelentős tulajdonosaként".

Töröcskei csupán egy tag a 265 tagú szövetkezetben, és mint betétes, egy szavazattal bír. Operatívan a takarékszövetkezet életében soha nem vett részt, működését befolyásoló döntéseket nem hozott, mivel sem az igazgatóságnak sem a felügyelőbizottságnak nem tagja - olvasható a tájékoztatásban.

Az ÁKK hozzáfűzi: Töröcskei betétes minőségében is csupán "trustee"-ként, valamint nem jelentős tulajdoni hányadot birtokolva szerepel a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt héten vonta vissza a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket. A szövetkezet vezetőinek felelősséget is vizsgálják.