Választ kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Magyar Rektori Konferencia (MRK) a testület Orbán Viktor miniszterelnöknek korábban megküldött javaslataira. A Magyar Nemzet birtokába jutott, Balog Zoltán miniszter által jegyzett levél szerint a tárca megnyugvással olvasta, hogy a rektorok nyitottsággal fogadják az önfinanszírozó felsőoktatás gondolatát, az állami ösztöndíjrendszer és az új diákhitel-konstrukció bevezetését.

Mint arról korábban a lap beszámolt, az MRK egyebek mellett azt javasolta a kormánynak, hogy ne csak a gólyák, hanem a felsőbb évesek is igényelhessék a Diákhitel 2-t, az önköltségen tanuló hallgatók is részesülhessenek tanulmányi ösztöndíjban.

Ezenfelül a felsőoktatás támogatásába beszálló piaci szereplők kapjanak adókedvezményt, és az államhoz hasonlóan vállalhassák át utólag a diákhitel visszafizetését. A tárca állásfoglalásából kiderül, több javaslat is értő fülekre talált, hiszen mint írták: a képzési költségek finanszírozására felvehető Diákhitel 2 ez évi igénybevételének tapasztalatai alapján megfontolják a jogosultak körének esetleges kibővítését.