Most került nyilvánosságra, hogy a japán hatóság már július 20-án jelentették a GISAID nevű nemzetközi Covid-19 és más fertőző vírusokról szóló adatbázisba, hogy az ország egyik nemzetközi repülőterén is azonosították a koronavírus lambda variánsát. Dél-amerikai és japán tudósok előzetes jelentései szerint a lambda-változat fokozott ellenálló képességgel rendelkezhet a vakcinákkal szemben. Bár a mutációra vonatkozóan egyelőre kevés tudományos adat áll rendelkezésre, mivel ez még nem olyan elterjedt, mint a delta-variáns. Ráadásul a repülőtéren akkor észlelték ezt a változatot, amikor az országban az egekbe szökött az új fertőzések száma. Pénteken a megerősített Covid-19-es esetek száma Japánban meghaladta az 1 milliót, és a lambda megjelenése tovább bonyolíthatja a helyzetet. Egyelőre úgy tűnik, hogy csak egy megerősített esetről van szó - írja a Daily Beast.

A japán kormány nem akart részleteket közölni, de a NIID egyik kutatója az amerikai portálnak elmondta, hogy a variánst egy repülőtéri ellenőrzés során találták, és nem a vadonban. A forrás szerint tervben van a variáns felfedezésének bejelentése, de csak az olimpia után.

A NIID munkatársa elmondta, hogy az új variánsok felfedezését korábban három napon belül bejelentették, ha jól ismert variánsokról van szó, de a folyamat akár 11 napot is igénybe vehet. Idén január 2-án négy Brazíliából érkező utazó tesztje pozitív lett a koronavírusra. A laboratóriumi elemzés után az egészségügyi minisztérium megállapította, hogy új variánsról van szó, és január 10-én, vasárnap tette meg a bejelentést. Jellemzően az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tart, amikor Japánban először fedeznek fel egy jelentős új variánst. Decemberben egy japán nő, aki Nagy-Britanniában tett látogatását követően érkezett a Haneda repülőtérre, a repülőtéri szűrés után negatívnak bizonyult. Később megbetegedett, és december 19-én megvizsgálták, és pozitívnak találták a vírusra. Miután megállapították, hogy egy brit változatról van szó, az egészségügyi minisztérium nyolc nappal később, december 27-én jelentette be.

A másik aggályos elem abban, hogy nem jelentették a fertőzést az, hogy éppen ekkor kezdődött meg az olimpia, pontosabban sok sportoló ekkor érkezett az országba, hogy elfoglalja a szállását és megkezdje az akklimatizációt. A hatóságok egyelőre nem árulták el, hogy egy versenyző produkálta-e a pozitív mintát. Viszont a portál megtudta, hogy egy 30-as éveiben járó nő július 20-án utazott Peruból a japán Haneda nemzetközi repülőtérre, ahol az egészségügyi minisztériumhoz közel álló források szerint pozitív lett a tesztje a variánsra, akik szerint a NIID még aznap lefuttatta a teszteket, és megerősítette, hogy a lambda-variánsról van szó.

A jelentések szerint nincs közvetlen menetrend szerinti járat Peruból a tokiói Haneda vagy Narita nemzetközi repülőtérre, az utasok általában két vagy több megállót tesznek meg az Egyesült Államokban. A Peruból érkező utasok gyakran a kaliforniai Los Angeles nemzetközi repülőtéren, a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren vagy a washingtoni Seattle-Tacoma nemzetközi repülőtéren keresztül utaznak, mielőtt Tokióba indulnának.

A múlt hónapban a Tokiói Egyetem kutatócsoportja közzétett egy még nem lektorált jelentést, amely szerint a Lambda-változat rendkívül fertőző, és kimutathatóan ellenáll a vakcinák által szerzett immunitással szemben. Peruban, ahol a variánst először fedezték fel, a fertőzések több mint 90 százaléka a Lambda variánsra vezethető vissza. A Tokiói Egyetem kutatócsoportja úgy véli, hogy a variáns "potenciális veszélyt jelenthet az emberi társadalomra".

A hétvégén egy korrupciós botrány is kirobbant a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban.