A Tungsram Operations Kft. beszállítóinak többsége, vagyis a nem biztosított hitelezők 58 százaléka támogatta a vállalat kilábalási tervét és egyezségi javaslatát a hétfői csődegyezségi tárgyaláson - írta a Magyar Nemzet. A gyakorlatilag vétójoggal rendelkező Eximbank ugyanakkor nemmel szavazott, így nem született meg az egyezség, vagyis egyelőre nem kerülte el a felszámolást a nagy múltú vállalat.

Az Eximbank azt ugyanakkor támogatta, hogy a Tungsram átdolgozza egyezségi javaslatát, így október 15-ig újabb tárgyalási forduló várható. A csődtörvény írja elő a csődegyezségi tárgyalást, amelyre az adós cég minden hitelezőjét meghívják, hogy szavazzanak a vállalat továbbéléséről és az ehhez szükséges kilábalási, reorganizációs tervről.

Van terv, lesz egyeztetés

A vállalatcsoport reorganizációs terve szerint a Tungsram holdingszerűen épülne fel, amelyben jövőképes, nyereséges ágazatai külön cégekké alakulnak. Ezeknek működéséhez befektetőket vonnának be. Vannak vevői, partneri szándéknyilatkozatok, amelyek a budapesti gyár és egyéb ingatlanok megvásárlására, valamint a nagykanizsai üzem további működtetésére vonatkoznak.

Jörg Bauer, a Tungsram-csoport elnöke az eredményre reagálva elmondta, örömmel látták, hogy a beszállítók többsége bizalmat szavazott a Tungsram megmentéséhez. A cégvezető hozzátette: azonnal egyeztetést kezdenek az Eximbankkal arról, milyen tervre mondanának igent a csődegyezség létrejötte érdekében.