Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdeindexek, ezzel nyugtázva az EKB és a Bank of England szigorítás felé hajló monetáris politikáját. A Bank of England csütörtökön kamatot emelt, az EKB pedig mérsékelte eszközvásárlásait, bár jelezte, hogy folytatja az alacsonykamat-politikát.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,29 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,23 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,01 százalékkal zárt magasabban csütörtökön.

Londonban 1,25 százalékkal emelkedett az FTSE-100 index az előző nap elért két heti mélypontról, hat egymást követő napi veszteséget fordítva meg ezzel. Frankfurtban a DAX index 1,03 százalékkal erősödött, a párizsi CAC-40 index 1,12 százalékos nyereséget ért el, Milánóban 0,44 százalékkal zárt magasabban a tőzsdeindex, a madridi pedig 1,27 százalékkal emelkedett.

Az olajár csökkent pénteken, mivel a piacon ismét kétségek alakultak ki a kereslet alakulásával kapcsolatban az új vírusvariáns terjedése miatt. Az olajár nagyjából változatlanul fejezheti be a hetet emiatt.

Az európai piacok nyitása előtt bő egy órával a Brent nyersolaj ára 0,81 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 74,41 dolláron a nemzetközi kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,99 százalékkal csökkent 71,66 dollárra.

Az arany ára tovább emelkedett, folytatva az előző nap a Fed szigorításának köszönhetően elért egy százalékos emelkedést. Az arany öt veszteséges hét után először zárhatja áremelkedéssel a hetet. Az európai piacok nyitása előtt bő egy órával az arany spot ára 0,38 százalékkal állt magasabban 1806,20 dolláron.

Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik erősebben 1,1337 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!