A lap kérdésére az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nél azt közölték: vizsgálják, hogy "az Ukrajnába irányuló földgázszállítás határozatlan időre való megszakítását kiváltó okok fennállnak-e még", és amennyiben a külső körülmények tartós megváltozása lehetővé teszi a szállításokat, akkor megteszik a szükséges intézkedéseket.

Az FGSZ szeptember 25-én, a téli ellátásbiztonság növelésére hivatkozva szakította meg az Ukrajnába irányuló magyar gázszállítást. (A döntés mögött ugyanakkor sokan inkább orosz nyomásgyakorlást véletek felfedezni - a szerk. )  Akkor a cég azt közölte: a beregdaróci csomópont kapcsolását úgy alakították át, hogy az ahhoz kapcsolódó valamennyi távvezeték az ország belseje felé történő szállításra legyen alkalmas.

Azóta befejeződött itthon a gáztárolók töltése, és az enyhe időjárás miatt az Ukrajna felől Magyarországra tartó vezeték kihasználtsága is elmarad a maximálistól - írta a Napi Gazdaság. A lap szerint december eleje óta csak napi 10-16 millió köbméter fűtőanyag érkezett orosz irányból a beregdaróci csatlakozási ponton keresztül, míg ősszel napi több mint 20 millió köbméter.

Emellett a Magyar Földgáztároló Zrt. adatai szerint november 27. óta nem érkezik gáz a tárolókba, az elmúlt időszakban már csak kitárolás történt, vagyis ez biztosan nem indokolja már a korlátozás fenntartását az ukrán irányú gázexportra - teszi hozzá a lap.

A Magyarországról Ukrajnába irányuló szállítások tavaly márciusban indultak, és éves szinten 6,1 milliárd köbméter fűtőanyag lenne szállítható kelet felé, ám a kereskedők eddig csupán kevesebb mint 2 milliárd köbmétert exportáltak a vezetéken.

QP | Quality Placement