A Keler ismerteti: a CSDR-t a 2008-ban elmélyülő pénzügyi válság hívta életre, hogy biztonságosabban, hatékonyabban és átláthatóbban működjenek a tőkepiacok. Ez az egyik legfontosabb válság utáni uniós szabályozás, amely a központi értéktárak működésére vonatkozik, és jelentős lépés egy egységes európai tőkepiac létrejötte felé.

A CSDR szabályozásán belül az egyik legfontosabb a várhatóan 2019-től hatályba lépő kiegyenlítési fegyelemre vonatkozó előírás, amely kötelezővé teszi az értéktár számára, hogy pénzbüntetést szabjon ki késedelmes teljesítéskor a szolgáltatókkal szemben. (Fontos régiós szerepet szeretne a cég.)

A CSDR legfontosabb rendelkezései közé tartozik például a kötelező dematerializáció vagy immobilizáció is: 2023-tól minden transzferálható értékpapírt értékpapírszámlán kell majd nyilvántartani.

A közlemény szerint a CSDR a Keler-rel közvetlenül és közvetve kapcsolatban álló összes szereplőt érinti, így a pénzügyi szolgáltatókat, köztük a bankokat, brókercégeket, illetve mindenkit, akinek valamilyen számlája van ezen cégeknél.

Az 1993-ban alapított Keler Központi Értéktár Zrt. (Keler) tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A Keler a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye, leányvállalata, a Keler KSZF klíringházként biztosítja az ügyletek biztonságos és átlátható elszámolását.