Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szélsebesen fogy az NHP Hajrá kerete. Május végén már csaknem 2600 milliárd forintnál tartott a 3 ezer forintos keretösszeg kihasználtsága, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa már nem tervez tovább emelni. Erről Matolcsy György jegybankelnök beszélt nemrég egy konferencián, a program ugyanis csak a válság idejére szólt, annak pedig a jegybank meglátása szerint már vége. Az MNB a jövőben inkább a zöld és okosberuházásokat támogatná kedvezményes hitelekkel. 

A Széchenyi Krízishitelek még néhány napig igényelhetők

A válságra reagálva a Kavosznál is megjelent több válsághitel. A Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel kivételével a Széchenyi Kártya Kríziskonstrukciói már csak 2021. június 30-ig érhetők el, július 1-jétől pedig a gazdaság újraindításának jegyében a Széchenyi Kártya Újraindítási Hiteleket igényelhetik a vállalkozások.

A krízistermékeken belül a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz a cégek napi működési költségeire nyújt megoldást évi fix 0,1 százalékos nettó kamattal, a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel a munkahelyek megőrzésére, évi fix 0,1 százalékos nettó kamattal, a Széchenyi Likviditási Hitel a vállalkozás működtetéséhez szükséges forgóeszköz beszerzésekre, évi fix 0,2 százalékos nettó kamattal, a Széchenyi Beruházási Hitel PLUSZ a beruházások finanszírozására, évi fix 0,5 százalékos nettó kamattal.

A Széchenyi Turisztikai Kártya kifejezetten a turisztikai ágazatban tevékenykedő cégek működésének fenntartására szolgál 0 százalékos kamattal, 0 forint kezelési költséggel és 0 forint hitelbírálati díjjal, az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz pedig az agrár vállalkozások fejlesztési, beruházási elképzelései megvalósulásának segítésére, évi fix 0,5 százalékos nettó kamattal.

A Széchenyi Kártya Programokra az indulástól az idén májusig több mint 43 ezer hitelkérelmet nyújtottak be a vállalkozások, több mint 1 350 milliárd forint értékben.

Ez lesz az új Széchenyi Kártya GO!

Még mielőtt a krízisprogramok teljesen véget érnek, a Széchenyi Kártya Program keretében július 1-től ötféle új hitelt is igényelhetnek már a jogosult vállalkozók. A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Go! konstrukció egy 2 éves futamidejű, legfeljebb 100 millió forint összegű folyószámlahitel, 0,1 százalék/év fix nettó ügyleti kamat mellett, és a vállalkozás napi működésével kapcsolatos valamennyi kiadás finanszírozására fordítható.

A Széchenyi Likviditási Hitel Go! szabad felhasználású forgóeszközhitel lesz, maximum 250 millió forint hitelösszegig, akár 3 éves futamidőre, és a fix nettó ügyleti kamata: 0,2 százalék évente. A Széchenyi Beruházási Hitel Go! egy akár 1 milliárd forintos hitelösszegű, legfeljebb 10 éves futamidejű beruházási hitel, amely széles körben felhasználható beruházási hitelcélok, illetve hozzá kapcsolódó forgóeszköz beszerzés finanszírozására, fix nettó ügyleti kamata pedig 0,5 százalék lesz évente.

A pandémia által leginkább sújtott turisztikai szektor „ingyenhitelhez” juthat a programban. A Széchenyi Turisztikai Kártya Go! az ágazatban működő vállalkozások részére kiemelt állami kamat-, kezességi díj- és költségtámogatásban részesített szabad felhasználású folyószámlahitel lehetőség, amelynek fix nettó ügyleti kamata 0 százalékos. Akár 250 millió forint keretösszegig, maximum 3 éves futamidőre vehetik fel a szektor cégei.

Az agrárvállakozások számára is lesz új konstrukció , az Agrár Széchenyi Beuházási Hitel Go! Ez egy akár 1 milliárd forint hitelösszegű, legfeljebb 10 éves futamidejű beruházási hitel, széles körben felhasználható agrár beruházási hitelcélok, illetve hozzá kapcsolódó forgóeszköz beszerzés finanszírozására, a kölcsön fix nettó ügyleti kamata 0,5 százalék évente.

Szeptembertől pedig újabb konstrukciókkal rukkol elő a Kavosz, elindul a Széchenyi Lízingkonstrukció és a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel is a program keretein belül.

Újraindítási gyorskölcsön

Az MFB legújabb válsághitele a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön is elérhető még. A 100 milliárdos keretből még körülbelül 40 milliárd van meg, eddig csaknem 7400 vállalkozás jutott hozzá a maximum 10 millió forintos hitelösszeghez a március 8-i indulás óta. Az eredetileg nagyon szűk vállalkozói kör számára elérhető kölcsön feltételein azóta lazítottak, most már sokkal többféle tevékenységet végző cég hozzájuthat. 

Az MFB-nél emellett még háromféle válsághitel-program fut, az egyik az MFB Krízishitel, amelynél az igényelhető összeg legfeljebb 150 millió forint, a másik a Krízishitel Plusz, amelynél akár 300 millió forintot is igényelhet a cég. Ezeket a hiteleket pénzügyi vállalkozások helyezik ki szemben az NHP-val, amelyet jellemzően a bankokon keresztül kapnak meg a cégek. Jelenleg még lehet igényelni ezeket is, amíg a programban részt vevő pénzügyi vállalkozásoknál ki nem merül a keret. 

Uniós forrás biztosítja a hitelt a negyedik MFB-s programban, a Technológiai Hitelnél. A széles körűen felhasználható úgynevezett "B" hitelcélra nyújtott forgóeszközhitel viszont már áprilisban elfogyott, jelenleg csak az "A" hitelcélra, vagyis korszerűsítésre, fejlesztésre kaphatnak a cégek 0 százalékos kamatú kölcsönt.