A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új rendelete módosítja többek között az elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz szükséges azonosítók lekötésének és használatának díjáról, valamint a számhordozás részletes szabályairól szóló rendeleteket. A január közepén életbe lépett rendelkezések értelmében a hatóság a kék számokat fokozatosan kivezeti úgy, hogy azok 2016. június 30-ától jövő év végéig zöld számként továbbra is használhatóak maradnak - hívta fel a figyelmet közleményében az NMHH.

A hatóság a kék számok hívásdíjával kapcsolatos sokasodó fogyasztói panaszok miatt elrendelte a kékszám-szolgáltatás hazai megszüntetését. Ennek legfőbb oka az, hogy a hatályos szabályozás ellenére ugyanis az előírás szerinti - a hívó és a hívott előfizető között - osztott díjas hívás teljes díját a szolgáltató sokszor a hívó előfizetőkre hárította, a többfordulós szolgáltatói egyeztetések pedig eredménytelennek bizonyultak.

A fogyasztói érdekeket figyelembe véve a hatóság az új rendelet kiadásával az úgynevezett SHS=40 számtartomány használatát jövő év december 31-ig fokozatosan kivezeti, és emellett az úgynevezett 14cde rövidszámtartomány használati feltételeit is módosítja - részletezi közleményében az NMHH.

Már csak díjmentes lehet

A hatóság az SHS=40 kékszámtartományt két lépésben, megfelelő felkészülési idő elteltével szünteti meg. A rendelet életbe lépése után, 2016. január közepétől már nem igényelhető új kék szám, a már használatban lévő számok azonban a szolgáltatás megszűnése, 2016. június 30. után egy átmeneti időszakban díjmentes szolgáltatás számként, azaz zöld számként továbbra is használhatók maradnak.

Az átmeneti időszak után a számokra kiadott engedélyeket a hatóság 2017. december 31-ével végleg visszavonja. A 14cde rövidszámtartomány számai, melyek jelenleg kékszám- és zöldszámdíjazásúak is lehetnek, 2016. június 30. után csak zöld számként, díjmentesen lesznek hívhatóak.

A szabályozás merevebb lesz

A rendelet a kékszámszolgáltatás megszüntetése mellett más rendeletek főleg jogtechnikai, fogalompontosítási jellegű módosításait is tartalmazza, amelyeket a jogszabályi környezet változása és a jogalkalmazói gyakorlat tapasztalatai indokolnak. Ezek szerint a mobilszámok felosztását és az azonosítógazdálkodás szabályait az új mobilfrekvencia-tenderek eredményei alapján felül kellett vizsgálni és módosítani, így például nem oszthatók ki 60-as számok.

A technológiai fejlődés és az új alkalmazások megjelenése miatt módosulnak az úgynevezett helytől független elektronikus (nomadikus) telefonszolgáltatás számok és a földrajzi (vezetékes) számok használati feltételei is: például a hatóság visszavonhatja a hordozható számok használati engedélyét attól a szolgáltatótól, amelyik a számhordozás lebonyolításáért felelős úgynevezett KRA-rendszerben nem teszi lehetővé a számhordozást az előfizetőknek - jelezte az NMHH.