Némi átalakítással alkalmassá tehető az il Bacio di Stile Andrássy úti épülete egy nagy forgalmú áruház befogadására - mondták el építészek a Napi.hu kérdésére. Fájdalmuk csupán az, hogy a pazar módon felújított négyemeletes ingatlan egyedisége ezzel megszűnhet, és vélhetően nem tudna működni a legfelső emeleten kialakított luxusétterem sem. (Ez már fél éve lehúzta a rolót.) A másfél éve megnyitott a luxusáruház bezárásáról az elmúlt napokban több egymásnak részben ellentmondó információ jelent meg. Magyarország egyik leggazdagabb embere - a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadvány 2014-ben 135 milliárd forintra becsülte vagyonát - Gattyán György érdekeltségébe tartozó il Bacio di Stile akár két héten belül bezárhatja a kapuit, s lapinformációk szerint az alkalmazottak egy jelentős részét már elküldték.

A Napi.hu úgy értesült, hogy a luxusáruház helyén a svéd divatcég, a Hennes & Mauritz AB (H&M) nyitja majd meg budapesti zászlóshajó üzletet (flagship store). Az információt - ami a svéd vállalati központ és a budapesti illetékes sem cáfolt, illetve erősített meg - hihetővé teszi az, hogy a fejlődő levő ruházati cég már évek óta tervezi megjelenését a pesti belvárosban. Két évvel ezelőtt a Párizsi Nagyáruházzal szemben levő épületet, az Andrássy út 38-40-et szemelték ki először erre. A 3000 négyzetméteres, kétszintes üzlethelyiségre állítólag szándéknyilatkozat is született, de értesüléseink szerint a bérbeadó nem tudott megfelelni a svéd cég kívánalmainak, nem tudta finanszírozni a helységek átalakítását és felújítását. Ezért kútba esett az üzlet.

Az il Bacionak otthont adó és a főváros egyik ékkövének is tartott klasszicista épületet, valamint a mögötte lévő irodaházat Gattyán György Magyari Tamás, a budapesti Ermenegildo Zegna üzlet korábbi vezetőjének irányításával újította fel és alakította luxusáruházzá. Az épület teljes felújítása, a  négymilliárdos vételáron felül, legalább ugyanennyibe került - bár ezt a cégtulajdonos soha nem erősítette meg. A divatszakember üzletrészt is kapott az il Bacio di Stile cégben, de néhány hónapja elhagyta azt.

Egyelőre azonban nincs jele annak, hogy távozna a bolt 120 alkalmazottja, vagy ezek jelentős része - legalábbis ezt mondja Nemes Tamás, a Gattyán-birodalmat összefogó Docler Holding kommunikációs vezetője. Értesüléseink szerint az elmúlt év végén meghirdetett drasztikus árleszállítást követően (70 százalékos árkedvezményt kínáltak) a tavaszi-nyári kollekció érkezését várják az il Bacióba. Az áruház bezárás mögött a pestisracok.hu oldal az il Bacio Kft. és tulajdonosának adóvizsgálatát sejti.

A Gattyán György legjövedelmezőbb vállalkozásának tartott WebMindLicenses Kft.-t mintegy két és fél éve vizsgálja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, sőt, a cég és tulajdonosának vagyonát adóhivatali inkasszó terheli. Ennek mértéke értesüléseink szerint már meghaladta az 50 milliárd forintot. Az il Bacio is komoly veszteséget halmozott fel. A luxusáruház 2013-ban 2,15 milliárdos veszteséggel zárt, a tavalyi mérleg még nem készült el. Magyari Tamás tavaly tavasszal még bizakodóan beszélt az il Bacio jövőjéről, szerinte az akkori napi forgalom a 30 millió forintot is meghaladta.